Hlavní obsah

Odvolejte Havlíčka, chtějí po Babišovi opoziční zákonodárci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina 21 poslanců a senátorů se v pátek dopisem obrátila na premiéra Andreje Babiše (ANO) s výzvou k odvolání vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) ze všech vládních postů. Havlíček, který vede resorty průmyslu a dopravy, podle nich ohrožuje bezpečnost země, když se zasazuje o přizvání ruské společnosti Rosatom k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Signatáři dopisu Havlíčkovi vyčetli, že namísto toho, aby zajišťoval pomoc podnikatelům postiženým krizí, se stará o to, jak zajistit Rosatomu účast v projektu dostavby Dukovan, čímž podle nich dokazuje, že mu primárně nejde o zájmy ČR.

„Ministr Havlíček ohrožuje bezpečnost ČR a měl by být okamžitě odvolán,” uzavřeli zákonodárci.

Senátoři a poslanci poukázali na skutečnost, že české bezpečnostní služby varovaly před zapojením ruských a čínských firem do tendru. Zatímco čínský zájemce CGN by být osloven neměl, ruskému Rosatomu chtěl Havlíček poskytnout podklady k dostavbě bloků stejně jako zájemcům z Francie, Jižní Koreje a USA, respektive Kanady.

Ve Sněmovně rozhodnutí neobhájil

Rozhodnutí odeslat podklady uchazečům včetně Rosatomu oznámilo ministerstvo průmyslu ve čtvrtek. Havlíček se to pokoušel v pátek hájit ve Sněmovně, ale jelikož hrozilo, že by debata mohla ohrozit projednání žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu, slíbil premiér Andrej Babiš (ANO), že záležitost probere v pondělí Bezpečnostní rada státu i vláda.

Další postup k dostavbě Dukovan projedná vláda i Bezpečnostní rada státu, slíbil Babiš

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám