Hlavní obsah

Odvolaného primáře Brázdila podpořilo ve Varech asi sto demonstrantů

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Zhruba sto demonstrantů přišlo ve středu odpoledne protestovat před Krajský úřad v Karlových Varech proti odvolání primáře oddělení ARO karlovarské nemocnice Romana Brázdila z funkce.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Účastníci demonstrace na podporu odvolaného primáře oddělení ARO karlovarské nemocnice Romana Brázdila si s sebou přinesli transparenty.

Článek

Přinesli s sebou transparenty s nápisy, jako například: „Totalita se k nám vrací, slušný člověk z toho zvrací,“ nebo „Ztratili jsme Brázdila, larva zase řádila.“

Demonstranti si před vstupními schody krajského úřadu postupně vyslechli zástupce primářského sboru, lékařů, zdravotních sester, pacientů a také opozičních politických stran. „Přišli jsme se rozloučit s primářem Brázdilem,“ vyvolal někdejší šéf lékařských odborů karlovarské nemocnice Filip Berger u demonstrantů první potlesk. „Věříme, že se brzy vrátí zpět do funkce, protože rozhodně nepatří do starého železa,“ dodal.

Pochybení primáře nebo msta

Brázdila, který je známý otevřenou kritikou některých kroků vedení nemocnice a vedení kraje ve vztahu k nemocnici, odvolalo z funkce primáře představenstvo nemocnice, které to odůvodnilo pracovními pochybeními a neochotou spolupracovat s vedením nemocnice. Lékaři se za Brázdila postavili v petici, přičemž za odvoláním primáře vidí politické pohnutky. „Je to akt hanebné pomsty,“ hodnotil primář karlovarské interny Jaroslav Žák. „Nevěřím, že si neplnil své povinnosti,“ uvedla zástupkyně zdravotních sester nemocnice Leona Bořková.

Vedení kraje označilo protestní akci za neopodstatněnou. „Nejedná se v žádném případě o politické rozhodnutí, ale o opatření ředitele k dlouhodobému porušování pracovních povinností ze strany doktora Brázdila,“ tlumočila názor vedení kraje mluvčí kraje Jana Pavlíková. Protestujících se ale zastalo vedení města Karlovy Vary, které chce k situaci v nemocnici svolat jednání se zástupci všech stran včetně ministerstva zdravotnictví.

„Se znepokojením sledujeme vývoj v karlovarské nemocnici,“ uvedl na mítinku karlovarský radní Otmar Homolka (OCJJ?!, název strany zní o co jim jde?! pozn red). „Stydím se za to, co dělá krajský radní doktor (Václav) Larva (ČSSD),“ hodnotil opoziční krajský zastupitel a senátor Jan Horník (STAN).

Lékaři nyní zvažují, budou-li v protestech pokračovat. „Záleží na dalším postoji vedení kraje,“ uzavřel Berger. Jednou ze zvažovaných možností je odmítnutí držení přesčasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám