Hlavní obsah

Odstraňte Ladova Mikeše ze škol, žádají romští aktivisté

• Aktualizováno
Novinky, jim

Romští aktivisté se pohoršují nad Josefem Ladou a jeho dílem Kocour Mikeš. Podle nich je v pasáži knihy, kde je Mikeš přepaden, svázán v pytli a hozen do vozu, projev rasizmu. „Milé děti, ti lidé byli cikáni,“ vysvětluje totiž Lada v pohádkové knize, kdo mluvícího kocoura ukradl. Proti aktivitě okamžitě vznikla na Facebooku skupina Zachraňte kocoura Mikeše.

Článek

Několik romských organizací vyjádřilo kvůli tomu „hluboké znepokojení“ a žádá ministryni školství Miroslavu Kopicovou, aby zamezila propagaci podobné literatury ve školách. Podle nich Lada ve své knize kriminalizuje všechny Romy.

„Vedení Roma Realia spolu představiteli Hnutí romského odporu, Aliance romských komunit a Futurum Roma vyjadřují hluboké znepokojení nad opět nekontrolovaným přístupem školství ČR a rasistickým přístupem české kultury,“ uvádí v prohlášení předseda prvního jmenovaného Václav Miko.

Informaci o rasistickém podtextu v knize podle svých slov obdržel od jednoho z korespondentů, což jej vyburcovalo k reakci.

Citát, který podle sdružení vede děti k předsudkům
...Ještě zoufale vykřikl: „Babičko!“, ale muž jej uhodil a pohrozil mu, že ho zastřelí, jestli ještě mukne!Milé děti, ti lidé byli cikáni!

„Takový materiál se dodnes na řadě základních škol používá jako školní pomůcka. Proto považujeme za tragické, že české školství podporuje neustálou nevraživost a vystavuje romské děti výrazným tlakům a ponížení,“ uvedl dále Miko.

Pozastavoval se rovněž nad tím, že se v „rasistické pomůcce“, jak Ladovu knihu označil, vůbec vyskytuje výraz cikán. „Je to neakceptovatelné a nespisovné slovo, což v samotném důsledku ignoruje fakt, že tento výraz je Romy považován za krajně nevhodný a pejorativní,“ zlobil se šéf sdružení.

Podle něj je to ukázka selhání kontrolních mechanismů ministerstva školství. Zároveň vyzval resort, aby zahájil „veškerá opatření k zamezení používání těchto a podobných materiálů ve školách“.

Lidé vytvořili na Facebooku skupinu

V reakci na informaci vznikla na komunitním serveru Facebook skupiny Zachraňte kocoura Mikeše. Večer měla několik tisíc příznivců.

Návrh je úsměvný

Romské sdružení Romea se od kroků organizace Václava Mika distancuje. Jde prý o jeho aktivitu a rozhodně nemluví za celou komunitu. Jeho návrh týkající se pohádky považuje předseda sdružení Romea Zdeněk Ryšavý za úsměvný.

"Nejedná se o názor obecně sdílený romskou komunitou," řekl ČTK Ryšavý.

Foto: ČTK

Josef Lada na snímku z roku 1947

Anketa

Četli jste příběhy kocoura Mikeše?
Ano, četli mi to rodiče
4 %
Ano, četl/a jsem je ve školním věku
84,1 %
Znám je jen z televizního večerníčku
9,6 %
Ne, příběhy neznám
2,3 %
Celkem hlasovalo 33832 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám