Hlavní obsah

Odškodnění odřízlo Červenákovým sociální dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Ústecká rodina Červeňákových, která u štrasburského soudu požadovala odškodnění od ČR za soudní průtahy, nyní nedostává sociální dávky. Výplatu dávek totiž rodině pozastavila radnice poté, co Červeňákovi dostali od státu téměř miliónové odškodnění, kterým stát předešel projednávání stížnosti před mezinárodním soudem.

Foto: Honza Krejčík
Článek

Stát rodině loni vyplatil rovných 900 tisíc korun. "Domníváme se, že Červeňákovi vzhledem k tomu nemají nárok na výplatu sociálních dávek," uvedl ve čtvrtek starosta obvodu Ústí nad Labem-střed Radek Vonka (ODS). Členové rodiny Červeňákových, které ČTK oslovila, se odmítli o sociálních dávkách bavit, někteří to kritizovali, většina ale uváděla, že "to vyřizuje paní doktorka (Veselá-Samková)".

Výplaty sociálních dávek radnice ústeckého obvodu pozastavila v závěru loňského roku. Právní zástupkyně Červeňákových Klára Veselá-Samková se proti tomu vzápětí odvolala. "Záležitost tedy nyní zkoumá nadřízený orgán, kterým je magistrát," uvedl Vonka.

Veselá-Samková místním novinám řekla, že se zatím nechce v tisku blíže k tomuto případu vyjadřovat. "Snad jenom to, že Česká republika jednou rukou mým klientům vyplatila náhradu a druhou jim ji zase bere. Už jsem o jednání ústecké radnice informovala vládu," uvedla pro severočeské vydání Deníků Bohemia. Nevyloučila, že kauza Červeňákových se opět ocitne u soudu ve Štrasburku.

Rodina se na počátku roku 1993 odstěhovala na Slovensko, protože jim v Ústí údajně vyhrožovali jiní Romové. Protože neměli peníze, magistrát jim zaplatil jízdenky. Po několika dnech se ale rodina začala vracet, protože na Slovensku prý neměla kde bydlet a co jíst. Do svých bytů se nastěhovat nemohli, protože byly zcela zdevastované. Město pro ně jiné byty prý nemělo, a tak nechalo opravit jeden dům a Červeňákovi se do něj nastěhovali. Od té doby se několik let soudně domáhali lepších bytů, ale neuspěli. Proto se obrátili na štrasburský soud.

Anketa

Má podle vás rodina Červenákových nárok na sociální dávky i přes vyplacení statisícového odškodného?
ano
3 %
ne
97 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2885 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám