Hlavní obsah

ODS zvažuje nahradit Julínka Talmanovou

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Oficiálním kandidátem ODS na horký post ministra zdravotnictví sice zůstává bývalý stínový ministr, senátor Tomáš Julínek, v kuloárech však padají i jiná jména. Někteří představitelé ODS se pod příslibem anonymity netají rozpaky z Julínkova mediálního vystupování proti jeho protějšku Davidu Rathovi. Předseda ODS Mirek Topolánek nedávno uvedl, že stínovou vládu rozpustil.

Článek

V poslední televizní diskusi v neděli na Primě se Rathovi za ODS postavila místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Lucie Talmanová. Ta je ve volbách trojkou na pražské kandidátce ODS. Talmanová, na rozdíl od svých kolegů, není vzděláním lékařka, vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou, ale zdravotnictvím se dlouhodobě zabývá. Právu řekla, že její plnou podporu má Julínek a sama na ministerstvo nemíří.

I další experti ODS na zdravotnictví, jejichž jména jsou skloňována, na dotaz Práva odmítli, že by na ministerský post chtěli aspirovat. "Kandidátem je Tomáš Julínek a nemám o tom nejmenší pochybnosti," řekl Právu europoslanec Milan Cabrnoch. Ten se po léta podílí na zdravotnické politice ODS. Cabrnoch má podle svých slov svou práci v europarlamentu, která skončí v červenci roku 2009. Je terčem Rathovy kritiky kvůli angažmá v projektu internetových zdravotních knížek IZIP placených VZP.

Julínek s konkurencí uvnitř ODS nepočítá. "Já žádná jiná jména v ODS neznám, která by připadala v úvahu, a ani jsme o nich nediskutovali," řekl Právu. Zdůraznil, že neexistuje jiný koncept, než ten jeho. Julínkův materiál přitom koncem ledna zpochybnil předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý, když odmítl spoluúčast pacientů, se kterou koncept počítal.

Julínek na kritiku svého mediálního vystupování reagoval tím, že jako stínový ministr přežil tři soc. dem. ministry a dokázal prezentovat návrhy ODS. Ke své účasti ve vládě podotkl, že ODS neporcuje medvěda, kterého dosud neulovila.

Zdravotnictví je blízké i Bémovi

Dalším skloňovaným je jméno hejtmana plzeňského kraje Petra Zimmermana. I on byl na dotaz Práva vůči Julínkovi loajální. "Podle mého názoru vytvořit fungující zdravotnictví, o kterém by se pořád nemluvilo v souvislosti s dluhy, krizemi a katastrofami, aby se dosáhlo dlouhodobé finanční stability, je úkol především pro celou vládu a pro premiéra," uvedl Zimmerman. Ten byl od druhé poloviny 90. let členem odborné komise ODS pro zdravotnictví.

Delší dobu byl v souvislosti s tímto resortem a také s ministerstvem práce a sociálních věcí spojován místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. Ten nedávno v rozhovoru pro Právo uvedl, že jeho prioritou je obhájit post na magistrátu. Svou účast ve vládě nicméně zcela neodmítl. Podle svých slov se nikdy netajil, že je mu blízké zdravotnictví a sociální politika. Bém prosazoval spojení těchto resortů v jeden, tento projekt však u jeho kolegů nenašel odezvu.

Mezi odborníky ODS na zdravotnictví, kteří se objevují v kuloárových úvahách, patří i pražský kandidát do Sněmovny Boris Šťastný, poradce prezidenta Václava Klause. "Dosud jsem s nikým o takovéto věci nehovořil a nikým mi tato možnost nabídnuta nebyla," řekl Právu Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám