Hlavní obsah

ODS vyzvala lidovce k vysvětlení další účasti ve vládě

Právo, Novinky, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek na události kolem koaliční vlády reagovala ODS. Vyzvala lidovce, aby vysvětlili svoji další účast ve vládě, o níž ještě nedávno tvrdili, že je neakceschopná a poškozuje věrohodnost a dobré jméno České republiky. "V normální demokratické zemi by předseda vlády v této situaci buď odstoupil, nebo minimálně sám požádal o důvěru," prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek.

Foto: Dana Ehlová

Mistr varhanář Dalibor Michek a starostka Deštného v Orlických horách Alena Křížová u opraveného nástroje, který se brzy rozezní v kostele v centru obce.

Článek

Ani jedna z koaličních stran podle ODS nemá zájem vyřešit pochybnosti kolem majetku premiérovy rodiny a snaží se naopak tuto kauzu "zamést pod koberec". Místopředseda ODS Petr Nečas také obvinil premiéra ze lži v jeho vyjádření ke koupi domu Šárkou Grossovou, která údajně dům nekoupila od pražského magistrátu, jak ve čtvrtek během parlamentních interpelací řekl Stanislav Gross.

Předsedové Gross a Kalousek se v pátek odpoledne sešli, aby projednali další postup. Výsledkem jednání je dohoda, že se v sobotu sejdou předsednictva koaličních stran, aby se nejasnostmi zabývala. Kalousek toto oznámení premiéra Grosse přivítal. 

Dohadují se už týden

Přestřelka mezi předsedy koaličních stran ČSSD a KDU-ČSL začala pondělním prohlášením Miroslava Kalouska, když řekl, že aféra kolem finacování premiérova bytu má závažný ústavní rozměr a ohrožuje akceschopnost vlády. Kalousek se také v pondělí tajně sešel s předsedou opoziční ODS Mirkem Topolánkem.

V úterý pak lidovci oznámili, že chtějí svolat jednání předsedů parlamentních stran s výjimkou komunistů a iniciovat schůzku vedení stran vládní koalice. Premiér Gross, který byl od úterý na návštěvě Francie, odsud vzkázal, že pokud lidovci nechtějí být ve vládě, nikdo je tam nedrží. Zároveň řekl, že pokud se ČSSD shodne na tom, že by měl z čela vlády odejít, bude to respektovat.

O den později ale Stanislav Gross nečekaně zrušil plánované jednání koaličních stran a řekl, že má v úmyslu se s Miroslavem Kalouskem a Pavlem Němcem sejít samostatně. Krátce poté KDU-ČSL po mimořádné tiskové konferenci zveřejnila tři body, které by ČSSD a Gross měli splnit, aby vláda neztratila na akceschopnosti. Dále sdělili, že jsou připraveni jednat o novém premiérovi, pokud by s tím ČSSD přišla.

Hysterická milenka

Ve čtvrtek Stanislav Gross přešel do ofenzívy: poslanci ČSSD mu nejprve vyjádřili podporu a odmítli výzvu lidovců ke Grossově rezignaci. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach naznačil, že sociální demokracie přijde s progresivním řešením, "že se pan Kalousek a jeho kolegové budou divit". Premiér odpoledne oznámil, že chce do 24 hodin vyjádření všech lidoveckých ministrů, zda má ČSSD vyměnit premiéra. KDU-ČSL poté potvrdila svůj požadavek, že chce jednání koaličních stran.

Po setkání Stanislava Grosse s Pavlem Němcem se oba politici vyjádřili, že vláda je akceschopná a současná vládní koalice může pokračovat. Lidovečtí ministři "slib věrnosti" premiérovi odmítli, ale dali najevo ochotu zůstat ve vládě. Jejich předseda Kalousek ve čtvrtek večer řekl, že "jsme ochotni zůstat ve vládě, která bude prospívat České republice".

Roztržka tak začala odeznívat, i když se Miroslav Kalousek několik hodin předtím nechal slyšet například v tom smyslu, že Grossův požadavek na vyjádření lidoveckých ministrů je hodný spíše hysterické milenky než předsedy vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám