Hlavní obsah

ODS ve Valašském Meziříčí rozjela podpisovou akci za odchod Topolánka

Právo, Novinky, ČTK, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ODS to nadále vře. Ani úterní stranické grémium, kde stranický šéf Mirek Topolánek odmítl výzvy na odstoupení z čela strany, situaci mezi občanskými demokraty neuklidnilo. Naopak. Jen několik hodin před čtvrtečním jednáním výkonné rady rozjela místní organizace ODS ve Valašském Meziříčí podpisovou akci za odchod Topolánka z politiky. Naopak jihomoravští straníci předsedu nejspíš podpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Ve výzvě adresované všem stranickým sdružením členové strany z Valašského Meziříčí ostře zaútočili na předsedu a vyzvali výkonnou radu a grémium, aby neprodleně vybrala Topolánkova nástupce, který by měl stranu reprezentovat až do volebního kongresu ODS.

„Odmítáme již nadále akceptovat letitý argument, že ODS nemá vhodného kandidáta na pozici předsedy strany,“ uvádí se v tzv. valašskomeziříčské výzvě, kterou má Právo k dispozici.

Mirek Topolánek ztratil jakékoliv morální či faktické právo na další pokus o nápravu, kterou již slíbil nesčetněkrát
z textu výzvy

„Pokud strana ODS obhajuje post předsedy Topolánka argumentem, že místo něho nemá kvalitního náhradníka, říká tímto občanům, že v ODS nejsou osobnosti schopné vést tuto zemi,“ píší autoři.

Topolánek prý ODS škodí

Topolánka označuje za nezodpovědného politika, který svou činností škodí straně. „Mirek Topolánek ztratil jakékoliv morální či faktické právo na další pokus o nápravu, kterou již slíbil nesčetněkrát,“ píše se ve výzvě.

Podle valašskomeziříčských členů ODS má Topolánek takřka nulovou podporu ve společnosti a stranu vede k jasné volební porážce. Jeho reakce a chování považují za nevyzpytatelné, což prý činí stranu nečitelnou.

„Již více než rok nepovažujeme Mirka Topolánka za přirozeného a vhodného vůdce konzervativní strany, jakou ODS je,“ napsali místní členové strany. Proto ho vyzývají k okamžitému odchodu, aby tím umožnil straně uhrát ve sněmovních a komunálních volbách přijatelný výsledek.

Výzvu mj. podepsal starosta Valašského Meziříčí a šéf místního partajního sdružení Jiří Částečka a další radní a zastupitelé města za ODS.

Na jižní Moravě má předseda podporu

Představitelé jihomoravské ODS oproti tomu podle všeho nebudou na čtvrtečním jednání výkonné rady požadovat Topolánkovo odstoupení z kandidátky. Uvedli to někteří přední členové krajského sdružení. Topolánek je volebním lídrem právě v Jihomoravském kraji.

"Nedokážu si představit situaci, kdy bychom předsedu strany vyškrtli bez jeho souhlasu z kandidátky. To by byla evropská, světová rarita, byť v duchu Jaroslava Haška," uvedl v textové zprávě předseda brněnské ODS Pavel Blažek. "Jihomoravský kraj za Mirkem Topolánkem stojí," potvrdil i předseda senátorského klubu ODS Tomáš Julínek.

Oficiální usnesení není

Zástupci jihomoravské ODS ve středu o Topolánkovi a jeho výrocích o židech a homosexuálech dlouho do noci jednali. Podle krajského předsedy ODS Jiřího Kadrnky však nepřijali oficiální usnesení.

"Nemáme žádnou generální dohodu. Jedeme na výkonnou radu si z té debaty něco odnést," řekl. Podle něj je na každém z jihomoravských členů výkonné rady, jak k záležitosti přistoupí. K odchodu z kandidátky Topolánka už dřív vyzval předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Topolánek po dvanáctihodinovém jednání se členy grémia strany situaci ustál.

Kromě Kadrnky, Blažka a Julínka zasedá ve výkonné radě také poslanec Walter Bartoš. Ten uvedl, že o postoji, s nímž jihomoravská ODS na jednání pojede, se bude teprve jednat.

Čtvrtečního jednání se nejspíš zúčastní jako člen výkonné rady i bývalý krajský předseda a bývalý krajský radní Milan Venclík.

Donedávna patřil k nejvlivnějším občanským demokratům v regionu, loni však ztratil důvěru spolustraníků a ve stranických funkcích i ve vedení Jihomoravského kraje na jejich podnět skončil. Nyní mimo jiné řekl, že ODS potřebuje silnou sebereflexi a program, který je volitelný. "Je to loď, která se potápí," uvedl.

Topolánek podle něj měl skončit v čele strany na jejím posledním kongresu. "Od té chvíle je každé řešení špatné řešení," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám