Hlavní obsah

ODS v Praze 1 po tahanicích nepodpořila Béma ani Topolánka

PRAHA

Občanští demokraté na čtvrtečním jednání oblastního sněmu v Praze 1 nevyslovili podporu ani jednomu z kandidátů na post šéfa strany. Ani pražský primátor Pavel Bém, ani premiér a současný předseda strany Mirek Topolánek nezískali podporu delegátů. Jednání bylo navíc poznamenáno zpochybněním hlasování, v němž měl zvítězit Bém. Při další volbě již nezískal podporu ani jeden z obou kandidátů.

Článek

Místopředseda ODS v Praze 1 František Ryba řekl, že původně byl v tajné volbě doporučen Bém. "Příznivci Mirka Topolánka se s tím ale nesmířili a po třech hodinách požádali o revokaci volby," popsal Ryba.

Dodal, že za revokací stála především Talmanová a radní Prahy 1 a předseda oblastního sdružení Filip Dvořák. Podobně se vyjádřil i místopředseda pražské ODS Jiří Janeček, podle něhož byly při revokaci použity "vydírací až mafiánské metody".

Talmanová sdělila, že hlasování bylo revokováno "z důvodu vážného podezření z manipulace s volebními lístky". Revokaci podle ní podpořili všichni delegáti sněmu.

Napětí před kongresem roste

Podle Ryby by ale bylo regulérní, pokud by volba byla zpochybněna vzápětí, a ne až po třech hodinách. Během této doby podle něj mohli Topolánkovi příznivci ovlivnit řadu účastníků sněmu. V nové volbě, která se protáhla až do pozdních nočních hodin, se pak přítomní neshodli ani na jednom z kandidátů.

Občanští demokraté budou jen několik měsíců po drtivé porážce v podzimních krajských a senátních volbách na prosincovém kongresu vybírat nového předsedu strany. Pražský primátor Pavel Bém vyzval současného předsedu Mirka Topolánka. Topolánek získal podporu na většině dosud konaných mimopražských sněmů. Béma podpořil sněm v Mladé Boleslavi a většina pražských organizací.

Na páteční poledne si regionální rada pražské ODS naplánovala mimořádné zasedání. Důvodem je dle svolavatelů znepokojení pražské ODS s povolebním vývojem a s plánovanými politickými dohodami mezi předsedou ODS Mirkem Topolánkem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám