Hlavní obsah

ODS odstoupí od párování poslanců

ČTK, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO, PRAHA

Špidlovu vládu považuje Výkonná rada ODS za nekompetentní, neschopnou řešit problémy země a nepřipravenou hájit naše zájmy při vstupu do EU. Vyplývá to ze závěrečného usnesení sobotního jednání špiček největší opoziční strany v Brně. Výkonná rada ODS dokonce doporučila svému poslaneckému klubu opustit praxi takzvaného párování poslanců.

Foto: Táňa Pikartová

Akci Plaveme prsa, kterou organizuje Aliance žen s rakovinou prsu, podpoří také česká plavkyně Bára Zapletalová.

Článek

"Vládní politiku považujeme za natolik katastrofální pro ČR, že ji nelze ani tímto způsobem tolerovat," řekla novinářům místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Topolánek volil tvrdá slova

"Největší problém je v tom, že vláda nevládne, neřeší ani běžné provozní věci, natož reformy, které vyhlásila, nebo které nutně potřebujeme," řekl šéf ODS Mirek Topolánek po jednání.

"Zodpovědnost za to nesou všechny strany a všichni poslanci vládní koalice stejnou měrou. Až dospěje vládní koalice k závěru, že tímto způsobem nelze pokračovat, je ODS připravena podílet se na hledání východiska z této situace," uvedl . "Nebudeme to však my, kdo bude bourat kabinet," dodal lídr nejsilnější opoziční strany. 

Párování poslanců

Párování je jeden z nepsaných parlamentních zvyků, při nichž si vláda a opozice po vzájemné dohodě vyrovnávají počet chybějících zákonodárců, kteří jsou nemocní či na služební cestě. V praxi to znamená, že chybí-li ze závažných důvodů některý zástupce vládní strany, dohodne se s opozicí, že na hlasování nepřijde také její zákonodárce. Stejně se postupuje i naopak. Tím se zachovává poměr mezi vládou a opozicí.

Politici vládních stran, kteří mají ve sněmovně většinu jediného hlasu, doufají, že záměr ODS může zlepšit docházku jejích poslanců na schůze a především hlasování dolní parlamentní komory. Domnívá se to předseda poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl i šéf poslanců KDU-ČSL Jaromír Talíř. Ibl připomněl, že premiér Vladimír Špidla zakázal svým ministrům jezdit na zahraniční cesty v době zasedání sněmovny.

Přitvrdit mohou i komunisté

Místopředseda sněmovny za KSČM Vojtěch Filip uvedl, že jeho strana slíbila nahrazovat neúčast Jana Kavana z ČSSD během jeho jednoročního mandátu v čele Valného shromáždění OSN. I on ale vládní koalici varoval, že komunisté nemusejí být v budoucnu tak ochotní: "Buď se s námi bude vládní koalice bavit jako s opozicí a nebudou nás přetlačovat křehkou většinou, nebo donutí opozici postupovat jednotným způsobem," prohlásil Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám