Hlavní obsah

ODS nabízí plomby zdarma pro ty, kteří chodí pravidelně k zubaři

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ODS na pondělní tiskové konferenci představila závěrečnou část svého programu, který pojmula jako životní příběh člověka. Poslední část tedy patřila především seniorům: ODS nastínila teze týkající se zdravotnictví a důchodového systému. Strana chce například zavést bezplatné amalgámové plomby pro ty, kteří pravidelně chodí k zubaři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Amalgámové plomby by byly zdarma jen pro někoho.

Článek

ODS je pro zachování poplatků u lékaře, protože se podle ní osvědčily a mají smysl. Zároveň by chtěla nastavit lepší podmínky pro liberalizaci zdravotních pojišťoven. „Chceme, aby měly zdravotní pojišťovny větší možnost skutečné soutěže o klienty, aby si mohly budovat vlastní síť zdravotnických zařízení,“ řekl na tiskové konferenci zdravotnický expert ODS Ferdinand Polák.

Zároveň přirovnal vizi ODS k povinnému ručení za automobil. „Je to něco, co je povinné, ale ať si každý zvolí takový program, který mu vyhovuje,“ řekl Polák.

ODS chce také zavést možnost nadstandardů a bonifikovat ty, kteří pečují o své zdraví. „Například ten, kdo absolvoval tři roky povinné lékařské prohlídky, by dostal amalgámovou plombu zdarma. Ten, kdo ne, by si ji zaplatil,“ řekl Polák.

Vystoupení z druhého pilíře

Strana bude také podle exposlankyně Lenky Kohoutové podporovat domácí hospice a zavede daňové úlevy pro rodiny, které pečují o seniory se třetím a čtvrtým stupněm závislosti na péči.

ODS rovněž představila návrhy týkající se důchodového zabezpečení. „Senioři jsou u nás z 95 procent závislí na státních důchodech. To je v Evropě výjimečné,“ řekla Kohoutová.

Občanští demokraté budou doporučovat zajistit se na stáří z jiných zdrojů. „Chceme zatraktivnit druhý pilíř. Například uzákonit, aby z něj bylo možné vystoupit,“ uvedla bývalá poslankyně. Strana chce také vrátit do zákona navrácení odčitatelné položky pro pracující důchodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám