Hlavní obsah

ODS na Chebsku se drolí, spory provázejí odchody z kandidátky

Právo, Rudolf Voleman

Místostarosta Chebu Michal Pospíšil odstoupil z jedenáctého místa kandidátky ODS pro podzimní krajské volby v Karlovarském kraji. Je již třetím kandidátem ODS z Chebska, který se k takovému kroku během posledních pár dnů rozhodl.

Foto: David Kurc, ČTK

Místostarosta Chebu Michal Pospíšil (druhý zleva) na archivním snímku z roku 2009, kdy spolu se starostou Janem Svobodou (po jeho pravé ruce) a dalšími představiteli slavnostně zahájili rekonstrukci pěší zóny v Chebu.

Článek

Před ním tak učinil dokonce druhý z kandidátky Petr Černý a spolu s ním Martin Čonka, kteří se odmítli spolupodílet ze své kapsy na předvolební kampani strany částkami ve výši několika desítek tisíc korun. Odchody z kandidátky navíc doprovázejí spory mezi členy ODS na Chebsku, které vyvrcholily zánikem dvou místních organizací strany ve Skalné a ve Třech Sekerách a odchodem jejich členů z partaje.

„Odcházím z kandidátky z osobních důvodů,“ uvedl Pospíšil, který nechtěl příliš důvody rozebírat. „V primárkách jsem se ani o místo na kandidátce neucházel,“ vysvětloval. „Dostal jsem se tam až jako náhradník. Přitom mi nebyla představena předvolební kampaň,“ konstatoval Pospíšil.

Na ní se mají lidé z kandidátky ODS finančně podílet, přičemž výše podílu stoupá podle vyššího umístění na kandidátce. „Nebyl jsem ochotný na to dát, jsou v tom osobní důvody a také vnitrostranické, které bych ale nerad ventiloval,“ dodal Pospíšil.

Chebský oblastní předseda ODS Jan Mraček nyní řeší, kdo se posune na Pospíšilovo jedenácté místo, kam se dostal po rezignaci Černého s Čonkou z místa dvacátého. „Musíme se nejdříve těch, kdo jsou za nimi v pořadí, zeptat, zda s posunem souhlasí,“ vysvětlil Mraček. Na jeho hlavu se přitom snáší kritika.

Na Chebsku se jedná z pozice síly

„Skončil jsem v ODS a spolu se mnou všech sedmnáct členů místní organizace ve Skalné,“ uvedl Radomil Gold, který byl přitom při posledních krajských volbách dvojkou na kandidátce a pak předsedou krajských zastupitelů strany.

„Odešli jsme kvůli nespokojenosti s částí oblastního vedení strany na Chebsku,“ uvedl Gold, podle kterého odchází i další jednotliví členové ODS na Chebsku. „Na Chebsku se v ODS jedná z pozice síly a nikoliv na základě diskuse a koncensu,“ uvedl Gold, podle kterého ODS v poslední době na Chebsku přijala řadu nových členů.

„Smyslem jejich vstupu do strany bylo pouze její ovládnutí. Ti lidé nevědí, co je politika, a už vůbec ne, co je politika ODS,“ kritizoval Gold. „Když jsem viděl, jak při hlasování všechno válcují, ani jsem o místo na kandidátce neusiloval,“ dodal s tím, že za vším jsou pouze technicko-ekonomické zájmy. „Politika se uvnitř ODS ztrácí,“ poznamenal Gold.

Jsem krajně nespokojená

Z ODS odešla i její dlouholetá členka a starostka Tří Seker Dagmar Strnadová. I tam místní organizace s pěti členy zanikla, takže na Chebsku už je jen šest místních organizací strany. „Jsem krajně nespokojená s některými členy oblastního vedení ODS,“ komentovala svůj krok Strnadová.

„Všechny ty odchody mě mrzí,“ uvedl Mraček. „Když se ale někomu nelíbí vedení, tak by odcházet neměl, ale naopak by měl členy sdružení přesvědčovat tak, aby se jeho názor stal většinovým,“ namítal Mraček, který si není vědom, že kdy postupoval on nebo někdo jiný z oblastního vedení strany nedemokraticky.

„Vždy to bylo v souladu se stanovami strany,“ konstatoval. Na Chebsku se počet členů ODS pohybuje v současné době kolem 160. „Vzhledem k zániku dvou místních organizací počet členů ODS poklesl, ale myslím, že v průběhu roku přijdou noví členové a počet opětovně naroste,“ uzavřel Mraček.

Reklama

Výběr článků

Načítám