Hlavní obsah

ODS možná zruší zákaz koalic s KSČM

Právo, luk
PRAHA

Jedním z témat nevolebního kongresu ODS, který proběhne v sobotu v Praze na Žofíně, bude i osud usnesení zakazujícího občanským demokratům utvářet místní koalice s KSČM. ODS spolupracuje s komunisty v desítkách obcí a rozhodnutí loňského sjezdu se během roku ukázalo jako nepraktické.

Článek

"V malých městech a obcích jsou různé lokální situace, které není možné úplně ignorovat a bez znalosti situace v obci je to těžké posuzovat," řekl v pondělí Právu místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl.

Toto téma podle něho často probírá nejvyšší stranické grémium. Jasné prý je, že spolupráce s KSČM nepřipadá v úvahu na celostátní a krajské úrovni.

Loňský kongres uložil výkonné radě, aby místním sdružením, která na komunální úrovni koaličně spolupracují s KSČM, odebrala licence. To se přitom stalo jen ve dvou případech.

ODS a komunisté podle informací z léta společně vládli v 67 obcích. V jiných místech zastupitelé raději odešli z ODS, aby mohli ve funkcích zůstat, jinde se koalice či neformální spolupráce s komunisty rozpadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám