Hlavní obsah

ODS chce mít svého "skoroministra" pro Evropu, TOP 09 a VV se to nelíbí

Právo, Jan Rovenský, Lukáš Bek
Praha

Vláda Petra Nečase (ODS) hned po svém vstupu do Strakovy akademie zahájila škrty sama u sebe. Například zrušením postu ministra pro evropské záležitosti. Jenže jak se ukázalo, v praxi se nic nezmění. Vznikne totiž nová funkce státního tajemníka s obdobným aparátem a úkoly. Křeslo má podle informací Práva obsadit ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jedním z adeptů na post státního tajemníka pro vztahy s EU, o kterém se hovoří, je i bývalý ministr obrany Martin Barták.

Článek

Strana by tak posílila vliv na zahraniční politiku vůči šéfovi TOP 09 a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. „Nebude to symbolická funkce, měl by mít kompetence na úrovni náměstka ministra zahraničí, který však bude podřízen premiérovi,“ sdělil Právu zdroj z vedení ODS, který si nepřál být jmenován.

Zřízení nového postu se však nelíbí koaličním partnerům ODS, Věcem veřejným a TOP 09. „Nečas se snaží v koaliční vládě upevňovat svoji pozici. Nový státní tajemník by měl mít dohled nad politikou vůči Bruselu na všech ministerstvech a premiér by tak svým člověkem mohl kontrolovat ostatní resorty,“ řekl Právu zdroj z Věcí veřejných.

Zamýšlený vznik nového postu potvrdil Právu vládní mluvčí Martin Kupka. „Jde o změnu kompetenčního zákona, jenž určuje funkci státního tajemníka, který by do budoucna měl na starosti agendu evropských záležitostí. Koaliční smlouva určuje, že odpovědnost pro politiku EU náleží do kompetence předsedy vlády a že k tomu bude mít příslušný útvar,“ sdělil Kupka.

Podle něj by tajemník měl být v úzkém spojení s ministerstvem zahraničí. „Samotná agenda znamená, že by komunikoval i s ostatními ministerstvy, aby ČR vůči Unii postupovala jednotně a čitelně,“ upřesnil Kupka s tím, že materiál je až do začátku září v připomínkovém řízení.

Mluvčí odmítl, že státní tajemník je jen jinak pojmenovaný post ministra pro EU. „Role ministra souvisela s českým předsednictvím Unii,“ doplnil. Na druhou stranu však uznal, že úkol koordinovat politiku vůči Bruselu mu zůstane.

Barták či Koukal?

Přestože se v souvislosti s funkcí státního tajemníka objevilo jméno někdejšího Nečasova náměstka Michala Sedláčka, je možné, že ji nakonec obsadí někdo úplně jiný.

„Mohl by to být například někdo z bývalých ministrů, případně zaměstnanec ministerstva zahraničí,“ řekl Právu člen vedení občanských demokratů. Podle něj je velice pravděpodobné, že by státní tajemník byl členem ODS, nebo alespoň člověk blízký straně.

Jediným ministrem Fischerovy vlády, který by přicházel v úvahu, je bývalý šéf resortu obrany Martin Barták. Tomu z minulosti Nečas například vděčí za to, že na ministerstvu obrany zaměstnal jeho asistentku Janou Nagyovou či bývalého mluvčího Jiřího Sezemského.

V ODS se také mluví o tom, že by významný post mohl dostat bývalý pražský primátor a velvyslanec ve Vídni Jan Koukal.

Reklama

Výběr článků

Načítám