Hlavní obsah

ODS chce Kotta za opilost vyhnat ze Sněmovny

Novinky, Lukáš Bek, Oldřich Danda, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslance Petra Kotta (ODS) zřejmě přijde páteční opilost draho. Vedení ODS se jej totiž rozhodlo exemplárně potrestat. Poslanec, kterému alkohol v krvi znemožnil hlasovat o klíčových zákonech, se má sám vzdát mandátu, jinak bude z klubu ODS vyloučen.

Článek

"Měl by buď složit mandát, k čemuž ho vyzýváme. Pokud ho nesloží, tak navrhnu jeho vyloučení z klubu," řekl v neděli Právu předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý, kterému Kott podle svědků v pátek adresoval několik neslušných výrazů.

Poslanci ODS ještě v pátek odpoledne přes otázky Práva Kottovu opilost zamlčovali. Protože Kott by nebyl schopen mačkat tlačítko na hlasovacím zařízení, musela ODS narychlo sehnat tzv. párování. To pro ni však bylo ponižující, protože její představitelé vyhlásili nekompromisní linii proti vládě a proti reformě chtěli hlasovat jako jeden muž.

Kott včera nebyl k zastižení a vypnul si mobilní telefon. O jeho osudu ale jednalo stranické grémium Libereckého kraje. K opuštění Sněmovny - na rozdíl od vyloučení z klubu - poslance strana nemůže donutit, je to pouze na jeho rozhodnutí. Pokud by se křesla vzdal, jako první náhradník na liberecké kandidátce by nastoupil podnikatel Václav Hanuš.

Langer: Je to selhání jedince

Jednačtyřicetiletý lékař Kott je poslancem od loňska. Působí ve výboru pro obranu a bezpečnost. O trestu narychlo jednaly špičky ODS. Výzvu ke složení mandátu ve včerejší Sedmičce na Nově potvrdil místopředseda ODS Petr Bendl. "Je to pro mne tak zásadní a skandální záležitost, že by měl být vyloučen z klubu poslanců ODS," prohlásil Bendl. Podotkl, že se Kott, pokud jde o "posilňování alkoholem", dobře učil od soc. dem. poslanců. Narážel tak na nestandardní konzumaci alkoholu v prostorách Sněmovny soc. dem. Radimem Turkem.

"Je to vážné selhání jedince. Není to obecný problém, je to věc, která se bohužel může stát," reagoval na dotaz Práva místopředseda Sněmovny Ivan Langer. ODS podle něj bude muset pro příště lépe vybírat osoby na kandidátky.

Podle svědků Kott v pátek pil

Kott si podle svědků začal dopřávat alkoholu v době páteční polední přestávky ve Sněmovně. Později jej tři lidé dokonce museli odvést do auta. Podle svědků se pokoušeli straničtí kolegové Kotta dát do formy tak, aby byl přece jen schopen samostatného mačkání hlasovacího zařízení. Dokonce si na to vyžádali téměř hodinovou pauzu "na jednání klubu". Jenže znavený Kott je zklamal.

Liberecká ODS Kotta potopila

Ke složení poslaneckého mandátu a odchodu ze strany vyzvalo dokského lékaře a zákonodárce Petra Kotta v neděli vpodvečer na svém mimořádném zasedání vedení ODS Libereckého kraje. Pokud tak neučiní, hodlá vedení oblastní ODS v České Lípě zavázat usnesením dokskou organizaci ke zrušení Kottova členství v ODS.

"Vážně poškodil dobrou pověst ODS svým chováním v poslanecké sněmovně v pátek 26. září," uvedl místopředseda senátu a krajský šéf ODS v Liberci Přemysl Sobotka. Dodal, že se po celý víkend snažili Kotta zastihnout, ale marně. "Nechali jsme mu vzkaz, aby se nám ozval a přijel na naše zasedání, ale nikomu se neozval," podotkl Sobotka.

Kotta nechtěli už loni

Proti Kottovi se postavili někteří členové ODS ještě před loňskými volbami do parlamentu. "Chtěl jsem po grémiu, aby nebyl v pořadí kandidátů tak vysoko. Vím, co je to za člověka a už tenkrát jsem prosazoval Vaška Hanuše, který už byl poslancem a dělal svou práci dobře a je to čestný člověk," zmínil jeden z libereckých krajských zastupitelů a člen užšího vedení. Pokud Kott svůj mandát skutečně složí, potom ho nahradí právě bývalý poslanec a nyní podnikatel Václav Hanuš.

Anketa

Měl by Petr Kott odejít ze Sněmovny?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Kott má problémy

Českolipský šéf ODS a starosta Petr Skokan uvedl, že Kott prochází složitým životním obdobím a prožívá velkou lidskou tragédii. "Prošel si stíháním otce, rozvádí se s ním manželka. Chci mu pomoci a chci ho přesvědčit, aby šel na léčení. Jsem připraven mu pomoci v osobním životě, ale on teď musí pomoci nám a odejít," zmínil Skokan.

Také ostatní členové liberecké ODS připustili, že má Kott velmi vážné potíže s alkoholem, které se projevují při jeho práci. "Přitom je to velmi inteligentní a razantní člověk," podotkl Skokan.

Petr Kott je lékař specialista na nosní, ušní, krční a vykonával praxi v Doksech na Českolipsku. Jeho otec Václav, 70letý mimoňský stomatolog, čelí obžalobě, že si vykazoval zdravotní úkony na nežijících pacientech a zároveň je mu kladeno za vinu, že se údajně snažil podplatit úředníka zdravotní pojišťovny, jíž měl za půldruhého roku připravit o 314 tisíc korun. Podle obžaloby si v celkem 55 případech nechal proplatit úkony, které vůbec neprovedl. Lékař vinu odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrbík z unie vypároval opilého poslance ODS

Do prekérní situace se v pátek dostali občanští demokraté, když těsně před důležitým hlasováním o reformních zákonech se jim do lavic po polední pauze nevrátil...

Výběr článků

Načítám