Hlavní obsah

ODS chce hlasování o rozpuštění Sněmovny odložit

Právo, nig, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Klub ODS se na pátečním jednání usnesl, že bude požadovat odklad hlasování o rozpuštění Sněmovny. Právu to řekl šéf klubu Marek Benda a strana to následně potvrdila i na tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Já dnes (v pátek, pozn. red.) navrhnu, aby schůze Sněmovny nebyla přerušena do úterý 20. srpna, ale až do 3. září. Chceme počkat, až se Senát vypořádá se zákony, které jsme mu odeslali,“ prohlásil.

„Je to současně výzva k Senátu, aby zákony projednal co nejdříve. Pokládám za nesmysl, aby vše, co jsme tu těchto čtrnáct dní projednávali, šlo pryč,“ dodal Benda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda

„Není to od nás žádná hra na zdržovanou. Naše výzva Senátu jasně říká, že nechceme situaci komplikovat,“ uvedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Zemanův termín se dá stihnout, tvrdí Kuba

„V žádném případě nechceme ten proces zdržovat, ale poslanci a Sněmovna jsou tu od toho, aby řešili problémy občanů,“ doplnil ji předseda ODS Martin Kuba. ODS teď chce vyjednávat s ostatními stranami, aby její návrh podpořili.

Kuba přitom řekl, že ODS nemá problém s termínem posledního říjnového víkendu, který navrhuje prezident Miloš Zeman. „Kdyby se Sněmovna rozpustila 3. září, tak pořád ještě ten termín, o kterém mluví prezident, můžeme stihnout,“ uvedl Kuba.

TOP 09 a STAN nevidí důvod pro to, aby se rozpuštění Sněmovny odkládalo. „My budeme trvat na odložení hlasování jen do úterý 20. srpna. Tak jak jsme se původně dohodli s ostatními politickými stranami. Rozumím ODS, že chce termín posunout, nicméně to není v zájmu této země,“ reagoval na snahu ODS šéf klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Na původním termínu hlasování bude trvat i ČSSD.

„Soc. dem. trvá na tom, aby se hlasovalo co nejdříve, a to ve shodě s ostatními předkladateli návrhu na rozpuštění, tedy s KSČM a TOP 09. Respektovali jsme žádost klubu TOP 09 na odložení na úterý 20. srpna, a tak budeme postupovat,“ prohlásil místopředseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám