Hlavní obsah

ODS by nyní drtivě vyhrála volby

Novinky, Lukáš Bek
PRAHA

ODS se po prosincovém odchodu svého zakladatele Václava Klause vyhoupla do čela žebříčku volebních preferencí. S 27,3 procenta by suverénně porazila ještě v listopadu nejsilnější vládní sociální demokracii. Ta naopak kvůli vnitřním hádkám o prezidenta voliče výrazně ztratila. Volilo by ji jen 23,8 procenta.

Článek

V úterý zveřejněný průzkum agentury STEM se uskutečnil na počátku ledna, kdy už měla ODS necelý měsíc nové vedení. Oproti listopadu loňského roku občanským demokratům přibylo 1,7 bodu. K obměně na pozici nejoblíbenější strany došlo ale hlavně kvůli pádu preferencí ČSSD. Nynějších 23,8 procenta znamená oproti listopadu o 3,4 bodu méně.

Na výsledku soc. dem. se zřejmě podepsal vnitřní střet mezi zastánci expremiéra Miloše Zemana a odpůrci jeho prezidentské kandidatury, mezi něž se zařadil i premiér Vladimír Špidla.

O část potenciálních voličů přišli i komunisté. Hlas by jim nyní dalo 12,7 procenta (-1,9 %).

Unie u dna

Nejvarovnější jsou však výsledky průzkumu pro dvě menší vládní strany. Lidovce preferuje sedm procent respondentů (-0,9 %). KDU-ČSL se tak nebezpečně přibližuje pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny. Dokonce hluboko pod ní jsou unionisté. Volilo by je pouhých 2,2 procenta (-1,5 %). Ukazuje se, že někdejší voliči US-DEU se nejsou ochotni smířit s jejím vládním angažmá. Unii by nyní porazilo i Sdružení nezávislých kandidátů, pro které se vyslovilo 2,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám