Hlavní obsah

ODS bude v kampani do EP útočit na euro

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté budou v kampani do eurovoleb lákat voliče na petici proti euru. Na tiskové konferenci to v pátek oznámil předseda ODS Petr Fiala. ODS v pátek spustila část kampaně nazvanou Petice pro korunu na webu peticeprokorunu.cz. „Petice vyzývá vládu, aby vyjednala trvalou výjimku, aby ČR nemusela do eurozóny vstoupit,“ uvedl Fiala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr kandidátky ODS do eurovoleb Jan Zahradil

Článek

Strana začne sbírat podpisy v pondělí ve tři odpoledne v ulicích krajských metropolí. „Neomezíme se ale jen na sbírání podpisů. Pojedu do všech regionů diskutovat s občany o tom, co je trápí, jaké jsou jejich perspektivy v EU a vysvětlovat, co bude ta pravá ODS,“ řekl předseda.

Podle prvního místopředsedy a lídra ODS do eurovoleb Jana Zahradila chce strana prostřednictvím petice zabít více much jednou ranou. „Petice nám jednak umožní zvýšit tlak na vládu, aby začala diskutovat o negativních dopadech vstupu do eurozóny – prvních deset tisíc podpisů nám umožní vnést debatu na parlamentní půdu, tedy do Senátu – a také počítáme s tím, že nám přinese nové sympatizanty, členy a voliče. Každý podpis bereme jako vyjádření podpory politice ODS,“ uvedl Zahradil.

Námluvy s TOP 09

Podle informací Práva bude mít Eva Zamrazilová, která je dvojkou na eurokandidátce, svůj petiční stánek přímo naproti budově České národní banky, tedy svému bývalému působišti.

Fiala také potvrdil, že probíhají intenzivní námluvy s TOP 09 do senátních voleb, o kterých už mluvil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vedeme intenzivní, konstruktivní jednání o tom, že bychom v jednotlivých senátních obvodech buď podpořili kandidáta TOP 09, nebo naopak postavili našeho kandidáta s jejich podporou. To se nebude týkat všech senátních obvodů. Vybíráme především takové, kde pravice neměla v minulosti příliš šanci,“ řekl Fiala.

ODS nabízela TOP 09 společné kandidáty už před volbami v roce 2012, Kalousek ale tehdy nabídku ostře odmítl s poukazem na „kmotrovské“ pozadí ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám