Hlavní obsah

Odpůrci kácení na Šumavě vtrhli na Hlubokou

Právo, Vladimír Vácha

Kolem pěti desítek odpůrců kácení v Národním parku Šumava, především z hnutí Duha a Strany zelených, vtrhlo v pátek dopoledne na Hlubokou nad Vltavou a protestovalo před restaurací Hubert proti možnému propojení podnikatelských lobby s politiky. Požadovali, aby místní podnikatel a politik Pavel Dlouhý z ODS dal ruce pryč od národního parku.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ještě před zahájením protestů si Martin Bursík a Tomáš Jirsa porovnávali své protestní transparenty.

Článek

Aktivisté upozorňovali na to, že hlavním důvodem kácení u Ptačího potoka na Šumavě není podle nich boj proti kůrovci, ale otevření míst dosud ponechaných divoké přírodě, pro těžařské společnosti. Akci Duhy využila ke zviditelnění i Strana zelených, za kterou se mimo jiné dostavil i bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

„Je to nesmysl, Pavel Dlouhý činnost parku absolutně neovlivňuje,“ reagoval na výtky ekologických aktivistů starosta Hluboké, senátor Tomáš Jirsa (ODS). Ten je předsedou občanského sdružení Zachraňme Šumavu a asi s padesátkou lidí naopak protestoval na druhé straně silnice, jak prohlásil, proti účelové demonstraci, která se snaží bez reálných důkazů spojit Hlubokou nad Vltavou s kácením na Šumavě.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Proti akci Duhy protestovali na protější straně silnice příznivci občanského sdružení Zachraňme Šumavu.

Mezi tím, co obě znesvářené strany na sebe pokřikovaly, rozvinul představitel Duhy Jaromír Bláha obří plakát s mapou jižních Čech a pavoukem možného propojení politiků a podnikatelů s Pavlem Dlouhým. Objevily se na něm například fotografie právě senátora Jirsy, starosty Horní Plané Jiřího Hůlky (nezávislý), podnikatele Zdeňka Zbytka, hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), ale i Miloše Zemana, nového ředitele NPŠ Jiřího Mánka, a dokonce i prezidenta Václava Klause.

Politici využívají Šumavu k vlastnímu zviditelnění

„V minulosti jsem Duhu vnímal jako hnutí, které stálo na základech dobrovolnictví a jeho členové byli zapálení pro ochranu přírody. Dnes je z Duhy profesionální firma, která bohužel k dosažení některých svých cílů používá politických nástrojů a zneužívá mediálně politických metod, aby dosáhla zviditelnění. K tomu řadím i páteční akci,“ řekl Právu v reakci na protestní akci ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek. Dodal, že rozhodně odmítá teze ekologických aktivistů o plížícím se kmotrovství do parku.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Jaromír Bláha ukazuje na plakátu, jak podle Duhy funguje propojení podnikatelů a politiků.

Happening Duhy v Hluboké považuje za snahu o laciné zviditelnění i starosta Modravy Antonín Schubert. „Spojit šumavskou problematiku s kmotry je mediálně velmi lákavé, ale ukazuje to spíše na skrytý předvolební mítink Strany zelených. Dlouhodobě kritizuji všechny, kteří si ze Šumavy a jejího národního parku vaří politický guláš.

Dodal, že na mnoha jednáních slyší i obavy, jak se Šumava otevírá developerům. „Myslím, že jsem zhruba obeznámen s investorskými aktivitami v národním parku. Lanovka na Hraničník a zázemí pro uživatele je investorský záměr rodící se více jak 10 let a je jediným investorským záměrem, který je kritizován. Žádné obří rekreační areály, žádné sjezdovky. Mediální bublina, která ale vždy najde své posluchače,“ zdůraznil modravský starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám