Hlavní obsah

Odložte účinnost nového občanského zákoníku, žádají ministra soudci

Právo, Josef Koukal

O odklad účinnosti nového občanského zákoníku, který má platit od začátku roku 2014, žádají ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) krajští soudci. Obávají se prý, že legislativci nestihnou včas upravit všechny související zákony a veřejnost nebude mít čas se s obsáhlou normou seznámit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„S ohledem na zcela zásadní význam a dopad této normy a s přihlédnutím k nutnosti provést rozsáhlé proškolení nejen právnické veřejnosti se doba uvedené legisvakance (doba mezi platností a účinností zákona, pozn. red.) jeví jako nepřiměřeně krátká,“ napsal minulý týden ministrovi jménem Kolegia předsedů krajských soudů šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček.

„Prosíme proto o zvážení, zda by tato doba mohla být přiměřeně posunuta o jeden až dva roky,“ uvedl dále.

„Občanský zákoník znamená totální změnu myšlení, uvažování, institutů, praxe a my se obáváme, že nejširší právnická i laická veřejnost ve zbývající lhůtě nemusí být na všechno připravena.“
šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček

Proti novému zákoníku, který přináší do českého práva největší změny za posledních padesát let, brojí dlouhodobě opoziční sociální demokracie. Za působení ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) se stal kodex vlajkovou lodí vládních legislativních změn. Po loňském schválení ho letos začátkem roku podepsal prezident, účinnost zákoníku se však už jednou odkládala, z roku 2013 na rok následující.

Podle Pospíšila by jakýkoli další odklad mohl ohrozit zákoník samotný. Favoritem příštích voleb je totiž právě sociální demokracie, která by mohla kodex zrušit ještě dřív, než nabude účinnosti.

„Politické souvislosti kolem zákoníku komentovat nechci, to soudci nepřísluší,“ řekl Právu Sváček s tím, že spolu s kolegy žádá o odklad zákona z čistě praktických důvodů.

„Občanský zákoník znamená totální změnu myšlení, uvažování, institutů, praxe a my se obáváme, že nejširší právnická i laická veřejnost ve zbývající lhůtě nemusí být na všechno připravena,“ uvedl Sváček.

Problém přitom nevidí na straně soudců. „Soudci se musí nový zákoník naučit, to je to nejmenší, z čeho mám obavu. V našem justičním prostředí jde o to, aby nám nepřicházely zcela nekvalifikované žaloby nebo návrhy,“ vysvětlil Sváček.

Vyjádřil také pochybnost, zda legislativci stihnou upravit zhruba čtyři desítky souvisejících norem, které na zákoník navazují. Ministr Blažek trvá na tom, že ministerstvo udělá vše pro to, aby se plánovaný termín účinnosti zákona stihl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám