Hlavní obsah

Odklízení zřícené střechy sportovní haly v České Třebové začalo

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Třebová

Přípravné práce k nadzvednutí zřícené střechy sportovní haly v České Třebové skončily. Na místě jsou od středečního odpoledne dva jeřáby společnosti Profistav Litomyšl, z nichž ten větší by měl dřevěné střešní vazníky nadzvednout a přemístit mimo prostor haly, aby je mohl ohledat soudní znalec.

BEZ KOMENTÁŘE: Odklízení zřícené střechy sportovní haly v České Třebové začaloVideo: Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

„Pomocí jeřábu přemístíme jednotlivé střešní celky na bezpečné místo mimo halu, kde je budou moci ohledat vyšetřovatelé. Ohledání střešní konstrukce přímo na místě havárie by bylo riskantní. Odklízecí práce budou probíhat tento a pravděpodobně i příští týden,“ uvedl generální ředitel Profistavu Litomyšl Tomáš Zavřel.

Investor stavby, Pardubický kraj, trvá na tom, že zhotovitel díla, firma Profistav, odstraní nejen střechu zřícené haly, ale na vlastní náklady také postaví novou a opraví poničenou palubovku.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená střecha nové sportovní haly v České Třebové

„Stavba měla pětiletou záruku, proto půjde jednoznačně o reklamaci díla. Na odstranění poškozených částí stavby ani na následné úpravy projektu a znovu zprovoznění nedáme ani korunu navíc. Naopak budeme vyžadovat, aby byla označena jasná odpovědnost za vzniklou škodu. Pardubický kraj a celá veřejnost jsou v pozici poškozeného,“ řekl Právu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

O podobě obnovené haly se teprve rozhodne

Uvolnění zřícené konstrukce střechy umožní přístup statikům i odebrání vzorků vrstvené dřevěné výztuže. Teprve poté mohou skončit spekulace o tom, zda byl  vinen projekt, dodavatel střešních trámů, který je také usazoval, nebo generální dodavatel stavby společnost Profistav.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

„Naší prioritou je objektivní nalezení příčin této havárie, aby se podobná událost v budoucnosti nemohla opakovat. Právě proto jsme se také rozhodli angažovat tým uznávaných českých odborníků a věříme, že jejich zkušenosti pomohou celou záležitost objasnit a vyšetřování urychlit,“ uvedl generální ředitel Zavřel.

S pražskou firmou Cecolegno, která je specialistou na vrstvené dřevěné dílce s vysokou nosností, spolupracovala společnost údajně poprvé. „Důvodem, proč jsme se nakonec rozhodli právě pro firmu Cecolegno, byly její vynikající reference,“ řekl Právu Zavřel. O subdodávku střechy se podle něj ucházelo deset firem.

„Doufám, že se podaří uzavřít vyšetřování v krátké době a učinit veškeré kroky k napravení všech pochybení tak, abychom ještě v tomto roce mohli tělocvičnu, byť s takto pochroumanou pověstí již v počátku, otevřít,“ doufá hejtman Netolický.

Zda  se bude střecha znovu projektovat a dostane podobu například obloukové střechy jako v nedalekých Svitavách, nebo se po úpravách použije původní projekt, naznačí výsledek vyšetřování příčin havárie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám