Hlavní obsah

Ode dneška lze žádat o pasy s čipem

Právo, Kateřina Beránková
ČESKÁ REPUBLIKA

V pátek mohou Češi začít žádat o nové pasy se strojově čitelnými údaji a čipem s biometrickými daty. Jejich platnost bude 10 let a žadatelé za ně zaplatí 600 korun. Podle informací ministerstva vnitra jsou úřady na vydávání biometrických pasů připraveny.

Článek

Nově budou fotografovat žadatele o pas pouze proškolení úředníci. "Máme informace o tom, že všechny obce jsou na nový systém připraveny," potvrdila Právu mluvčí ministerstva Radka Kovářová s tím, že v minulých dnech proběhlo několik zkoušek funkčnosti nového systému. "Objevilo se několik závad, ale ty už byly odstraněny," dodala Kovářová.

Povinnost vydávat cestovní doklady se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji vyplývá pro všechny členské státy Evropské unie z nařízení Rady EU z roku 2004. Zavádění nových cestovních dokladů si v Česku vyžádá během příštích pěti let více než 4,5 miliardy korun ze státního rozpočtu. Obce obdržely již zhruba čtvrt miliardy korun na stavební úpravy.

O takzvaný e-pas, který budou obsahovat digitální fotografii a od května roku 2008 i otisk prstu, je možné požádat a převzít si jej pouze na úřadech měst a obcí s rozšířenou působností, jichž je v ČR 227. Dosud tuto činnost mohlo vykonávat na 1200 matričních úřadů. Nové pasy budou stát 600 korun.

Problémy při cestě do USA

Novinkou je také to, že do nových pasů již není možné zapisovat děti do 15 let, jak tomu bylo dosud. Děti budou dostávat vlastní pasy s omezenou platností, doklady pro ty nejmenší do 5 let věku budou platit dvanáct měsíců a stát budou 50 korun. Pro děti od 5 do 15 let budou podle ministerstva vnitra vydávány e-pasy za poplatek 100 korun na dobu pěti let.

Cestovní doklady vydané do 31.srpna 2006 zůstávají podle Kovářové v platnosti po dobu vnich uvedenou. Klasický pas však může přinést jeho držiteli nemalé problémy, například s cestou do USA. "Upozorňovali jsme na to dopředu. Je pravděpodobné, že zanedlouho bude jedna z podmínek pro cestu do Spojených států pas s biometrickými údaji," konstatovala mluvčí ministerstva.

Vedle pasu s biometrickými daty bude vydáván také cestovní doklad bez strojově čitelných údajů - takzvaný blesk. Doba platnosti takového pasu bude omezena na 6 měsíců a žadatel za "blesk" zaplatí 1500 Kč

Anketa

Necháte se v nejbližší době udělat nový typ pasu?
Ano
27,8 %
Ne
72,2 %
Celkem hlasovalo 1891 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám