Hlavní obsah

Odboráři mají o memorandu s Hegerem značné pochybnosti

Členové lékařských odborů jsou nad výsledkem jednání Lékařského odborového klubu (LOK), České lékařské komory a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) v rozpacích. Část protestujících lékařů nechce vzít výpovědi zpět, jelikož jim připadá dohoda nedostatečná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, který hodlá lékaře přimět k přijetí daných podmínek, bude mít zřejmě na středečním celorepublikovém sněmu odborových předáků hodně práce, aby lékaře přesvědčil.

Řadě středočeských lékařů se memorandum nelíbí. Většinový postoj však bude znám až po středečním celorepublikovém sněmu LOK, řekl v úterý krajský koordinátor LOK-SČL Jiří Sedlák.

O situaci podle něj jednají předsedové místních organizací s ostatními členy. Své postoje pak budou prezentovat na sněmu. "Za sebe mohu říci, že tu dohodu nepokládám za přijatelnou. Vadí mi, že chybějí záruky, jakým způsobem budou jednotlivé body naplněny," uvedl Sedlák. Míní také, že ministr situaci poněkud otočil, když požaduje, aby ze všeho nejdříve byly staženy výpovědi lékařů. Podle Sedláka by se to mělo stát až v okamžiku, kdy bude alespoň část slibovaných změn provedena.

"Je to způsob, jak se dohodnout"

"Je to kompromis více než velký. Jsou i hlasy, které to jednoznačně odmítají," uvedl šéf LOK Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottwald k memorandu. Chce však dál zachovávat stanovisko, které určí společné jednání LOK.

"Návrh ministra Hegera by měl vést k uklidnění situace. Vedení LOK by mělo směřovat svou základnu k tomu, že toto je způsob, jak se dohodnout, jinak hrozí separátní jednání. Ve výsledku nemusí být například všichni lékaři, kteří dali výpověď, přijati zpět," řekl krajský koordinátor LOK a ředitel Chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček. Podle něj musí být dohoda uzavřena do konce tohoto týdne, jinak již nebude možné některá krizová opatření vzít zpět, což by mělo dopad i na lékaře.

Odboráři z nemocnic v Královéhradeckém kraji tvrdí, že nemají dostatek informací k návrhu na ukončení protestů. Se svým stanoviskem k celé záležitosti vyčkají na středeční schůzku, informoval šéf lékařských odborů Fakultní nemocnice v Hradci Králové David Doležal.

Chabé garance, málo peněz

"Od rána jsem na operačních sálech, mám jen kusé zprávy z tisku, memorandum úplně neznám. Nesmírně důležité je, s jakými garancemi budou řešeny naše požadavky na roky 2012 a 2013," řekl Doležal. Za významné považuje také to, aby si odboráři před přijetím konečného stanoviska vyslechli ty, kteří za lékaře vyjednávali. "Ty informace z jednání, které nejsou například obsažené v memorandu, mohou být také nesmírně důležité. Proto nyní nejsem schopen zaujmout k této věci stanovisko," řekl Doležal.

S potvrzením memoranda mají problém i někteří lékaři v Libereckém kraji, vadí jim zvýšení tarifních mezd o 5000 až 8000 korun. Řada lékařů by chtěla zvýšit tarify o 8000 až 12 000 korun, jak původně odbory požadovaly. Někteří nevěří ani garancím. Všichni se ale zatím nevyjádřili, sdělil předseda lékařských odborů Nemocnice Jablonec Petr Rota.

Odboráři z Vysočiny, kde je péče kvůli exodu lékařů ohrožena asi nejvíce, zatím nemají jasno, s jakým stanoviskem do Prahy vyrazí. Jednat by o tom měli v úterý večer. Lékaři zde ale své výpovědi zatím nestahují. "Pokud by k tomu došlo, tak až koncem týdne," řekla koordinátorka LOK na Vysočině Šárka Drinková.

Pokud není dojednáno všechno, není dojednáno nic.

Krajským odborářům na Ústecku vadí zejména nejasný tok peněz v plánovaném memorandu. Podle Antonína Gabery z LOK v Ústeckém kraji současná dohoda nevysvětluje, jak se peníze dostanou k akciovým společnostem, jako je Krajská zdravotní (KZ). "Počkáme na schůzku s našimi vyjednavači a necháme si tento bod vysvětlit," doplnil Gabera.

"Pokud není dojednáno všechno, není dojednáno nic," reagoval ekonomický náměstek KZ Jindřich Zetek na memorandum. Podle vedoucího odboru zdravotní péče ústecké Masarykovy nemocnice Josefa Liehneho není jisté, že navýšení platu o 5000 až 8000 korun měsíčně, bude všem odcházejícím doktorům stačit. "Jsem s nimi v kontaktu a vím, že někteří ani za těchto podmínek v KZ pracovat nechtějí," dodal.

Někteří jsou opatrní

Lékařské odbory na jihu Čech jsou ochotny ukončit protest, pokud Heger dá jednoznačné záruky k naplnění memoranda. Informoval o tom koordinátor akce a českokrumlovský chirurg Jan Vorel. Od úterního rána je ale většina jihočeských odborových předáků na operačních sálech a neměli čas se seznámit s podrobnostmi. Oficiálně se proto k ukončení akce vyjádří nejdříve ve středu.

Zlínští odboráři zatím nechtějí plán dohody příliš komentovat. "Zatím je příliš brzy říkat jednotný názor, jak se k dohodě postavíme. Rozhodlo se v pondělí večer a ještě jsem nemluvila se všemi," reagovala předsedkyně lékařských odborů v nemocnici v Kroměříži Ivana Horková. Naopak velmi negativně vnímají memorandum lékaři v nemocnici v Uherském Hradišti. "Vadí jim tam zjevná nevyváženost. O tom ale budeme diskutovat ve středu v Praze," uvedl předseda tamních odborů Petr Vysloužil.

Radikalizace na Uherskohradišťsku 

Situace v Uherském Hradišti se oproti ostatním krajským nemocnicím výrazně liší. Ředitel Antonín Karásek se totiž nechal slyšet, že ani jednoho z doktorů, který podal výpověď v souvislosti s odborářskou akcí, nevezme zpět. Mluvčí nemocnice Ludvík Valouch už dříve řekl, že "díky těmto výpovědím samovolně dojde k žádoucí restrukturalizaci a optimalizaci poskytované zdravotní péče".

"Situace v Uherském Hradišti je taková, že kolegové po několika prohlášeních pana ředitele (Karáska) získali pocit, že už stejně nemají co ztratit a výrazně se radikalizovali. V tuto chvíli mám pocit, že při setrvání pana doktora Karáska ve funkci ředitele je dohoda prakticky nemožná," komentoval situaci v nemocnici Vysloužil.

Všechno se začíná rozmělňovat. Na to, že ta jednání probíhala tak dlouho, výsledek nevyvolává pocit velké férovosti.

Žádné velké nadšení nad pondělním memorandem nevládne mezi lékaři v Moravskoslezském kraji. Místní představitelé LOK považují návrh za velmi kompromisní. Nechtějí ale odhadovat, jaký bude výsledek středečního jednání předsedů místních organizací LOK, na kterém se bude rozhodovat o ukončení protestu.

Předseda LOK v kraji Martin Sedláček považuje návrh za zajímavý, ale ještě se neseznámil se všemi konkrétními podrobnostmi. "Je to neskutečně kompromisní varianta, ale nedává žádné záruky, že cokoliv bude naplněno," řekl Sedláček, kterému chybí například vyjádření vlády. Očekával také to, že ministrův návrh bude konkrétnější. "Všechno se začíná rozmělňovat. Na to, že ta jednání probíhala tak dlouho, výsledek nevyvolává pocit velké férovosti," dodal Sedláček.

Podle předsedy LOK ve Sdruženém zdravotnickém zařízení Krnov Bronislava Sedláčka návrh není přijatelný. "Nejsem s ním ještě dopodrobna seznámen, ale nesplňuje naše ponížené požadavky," řekl. Zato Viktor Talafa, který je šéfem LOK ve frýdecko-místecké nemocnici, by návrh přijal. "Je to minimum, které jsme schopni akceptovat. Nechápeme ale klíč, jak pan ministr přišel na těch pět až osm tisíc, o které mají platy stoupnout," řekl Talafa. Nabídka je ale podle něj celkem slušná. "Za sebe bych se přimlouval, abychom ji přijali, s perspektivou dalšího nárůstu mezd podle slíbeného klíče," řekl Talafa.

"A co otázka vzdělávání?"

Mnozí jihomoravští lékaři rovněž nejsou spokojeni s podmínkami, které jim v pondělí za setrvání v nemocnicích Heger nabídl. Například v bohunické části Fakultní nemocnice Brno má šéf tamních lékařských odborů Milan Navrátil od kolegů ve výpovědi na návrh dohody negativní reakce. "Pokud mám od kolegů odezvy, říkají, že se velmi, ale velmi ustoupilo," řekl i Petr Kus z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Podle Navrátila chybí garance, že dohoda bude naplněna. Navíc ani avizovaný růst mezd není takový, jaký si lékaři představovali. "Nemyslím, že dojde ke schválení tohoto postupu. Alespoň podle toho, jaké mám reakce," uvedl Navrátil. Podle něj se nepodařilo uspokojivě vyřešit ani další vzdělávání lékařů, což byla také podstatná námitka protestní akce Děkujeme, odcházíme. "Kolegové, kteří jsou ve výpovědi, jsou ochotni v ní spíš setrvat," dodal.

Olomouc je vstřícná

Lékařský odborový klub ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde výpověď podalo 132 lékařů z 620, zřejmě na memorandum přistoupí. "Zatím mám od lékařů mandát hlasovat pro memorandum. Některé věci ale potřebujeme dovysvětlit, jasno budeme mít po středečním jednání," řekl šéf LOK v olomoucké fakultní nemocnici Petr Šafránek.

Na výsledky středečního jednání čeká i vedení Fakultní nemocnice, která je jako jediná v Olomouckém kraji protestní akcí Děkujeme, odcházíme ohrožena. "Pokud odboráři návrh ministra zdravotnictví přijmou, budeme jednat s místním LOK o zklidnění situace ve fakultní nemocnici. Nechceme situaci vyhrocovat a jsme ochotni přijmout všechny lékaře, kteří výpovědi vezmou zpět," uvedl mluvčí FN Egon Havrlant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám