Hlavní obsah

Od září se zvednou důchody o 700 korun, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu potvrdil mimořádnou valorizaci důchodů, průměrně dostanou senioři o 699 korun měsíčně více. Po jednání vlády to oznámil premiér a šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

„Jednali jsme o mimořádné valorizaci důchodů z důvodu rostoucí inflace. Průměrně se od září znovu zvýší o 699 korun,“ uvedl premiér.

Letos se tak bude jednat již o třetí valorizaci důchodů. Poprvé se upravily od ledna při běžné valorizaci. V průměru se starobní penze navýšila o 502 korun. Všichni lidé s důchodem pak k zákonnému přidání dostali ještě 300 korun navíc do zásluhového dílu.

Od června se kvůli vysoké inflaci uskuteční první mimořádná valorizace. Procentní díl důchodu se upraví o 8,2 procenta. Průměrný starobní důchod poroste o 1017 korun. Potřetí se důchody mimořádně navýší právě od září, konkrétně o 5,2 procenta.

Leden, červen a nově i září. Důchodci dostanou letos přidáno třikrát

Domácí

Podle zákona o důchodovém pojištění totiž mimořádná valorizace následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám