Hlavní obsah

Od západu začíná v ČR pršet a silnice pokrývá led

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počasí v České republice ve čtvrtek od jihozápadu ovlivňuje frontální systém , který s sebou přináší déšť, případně mrznoucí srážky. Na silnicích se proto začíná tvořit ledovka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před její tvorbou až do pondělí. Zároveň meteorologové upozorňují i na očekávané vzestupy hladin.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle předpovědi by se během čtvrtka mělo postupně oteplovat až k nule a očekává se i občasné sněžení. Srážky mohou místy namrzat. Už dopoledne zaznamenali silničáři na západě Čech problémy s náledím.

"Odpoledne se v pohraničí objevují další srážky a pršet bude i ve večerních hodinách. Teplota vzduchu se postupně zvýší slabě nad nulu, vzhledem k předchozím mrazům ovšem teplota povrchu silnic a chodníků bude za soumraku klesat pod nulu a na mnohých místech se večer bude tvořit náledí přetrvávající do ranních hodin," uvedl na webu ČHMÚ Jan Sulan.

Dopravu na řadě míst komplikuje i silný vítr, který vytváří sněhové jazyky a závěje. [celá zpráva]

Náledí postihlo už sousední Německo. Berlín se podle agentury DPA od čtvrtečního rána proměnil v jedno obrovské ledové kluziště. Kvůli náledí ráno nedoletělo do Berlína ani letadlo ČSA z Prahy. Stroj se podle informací ČSA a Letiště Praha vrátil na domovské letiště, čímž byl zrušen i let v opačném směru.

Mrznoucí srážky ochromily dopravu i jinde. Na severu ve Šlesvicku - Holštýnsku podle policejních údajů místy vznikla až dva centimetry silná vrstva ledu.

Obleva může zvednout hladiny

Vodohospodáři se na tání připravují a upouštějí přehrady. "Vzhledem k očekávanému tání sněhu a dešťovým srážkám lze předpokládat na sledovaných tocích všeobecné vzestupy hladin," upozornili zároveň čeští meteorologové.

Od pátečních 12:00 proto platí povodňová pohotovost (2. stupeň povodňové aktivity) pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj, pro zbytek republiky pak povodňová bdělost (1. stupeň povodňové aktivity).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám