Hlavní obsah

Od příštího roku se sníží DPH u léků, knih a dětských plen, dohodla se koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koaliční strany se ve středu shodly na snížení daně z přidané hodnoty u léků, knih, dětských plen a nenahraditelné dětské výživy z 15 na 10 procent s platností od začátku roku 2015. Ve středu to sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dohodu, která odpovídá koaliční smlouvě, má ministerstvo financí zapracovat do návrhu státního rozpočtu. Za dva týdny o něm má jednat koaliční rada.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Dnes jsme se v zásadě shodli na jednom z důležitých parametrů toho, jakým způsobem začneme naplňovat koaliční dohodu v daňové oblasti," řekl Sobotka.

"Dohodli jsme se na tom, že by se od 1. ledna 2015 měla snížit sazba DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu."

Zástupci sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců se ve středu podle Sobotky shodli také na tom, že ještě než půjde rozpočet na vládu, mají být schváleny jeho základní parametry - příjmy, výdaje nebo deficit. Nad návrhem upraveným na základě středečních připomínek se ještě jednou sejde koaliční rada.

Babiš je na dovolené

"Debatu k rozpočtu jsme přerušili. Očekáváme ze strany ministerstva financí nový návrh, který zohlední připomínky koaličních stran," poznamenal Sobotka. Podle něho má rozpočet umožnit podporu ekonomického růstu, zaměstnanosti a řádné fungování státu při respektování toho, že by deficit neměl překročit hranici tří procent.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se středečního jednání nezúčastnil, je na dovolené.

Reklama

Výběr článků

Načítám