Hlavní obsah

Od pátku by mohly povinně testovat firmy nad 250 lidí, oznámil Babiš

Firmy s více než 250 zaměstnanci by mohly od 5. března své pracovníky povinně testovat. Příslušný návrh projedná v pondělí vláda. V případě porušení této povinnosti by měla hrozit pokuta 500 tisíc korun, řekl premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro televizi CNN Prima News.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Je nějaký návrh, který se může změnit, že pro firmy od 250 zaměstnanců víc od 5. března to bude povinné,“ řekl Babiš. Pokud by bylo dostatek testů, bylo by podle premiéra možné zavést povinnost okamžitě. Firmy, které nebudou plnit podmínky, tedy nošení ochranných pomůcek a testování, by podle Babiše měly být zavřené.

Zeman: Uzávěra průmyslu je riskantní

Domácí

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu uvedl, že předsednictvo sociálních demokratů pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů.

ČSSD chce navrhnout uzavření méně důležitých podniků, tvrdí Hamáček

Domácí

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) jakékoliv zavírání podniků vyvrátil. „Nejhorší je spojení voleb a covidu. Podle toho bych hodnotil toto vyjádření. Je nesmysl, abychom zavírali podniky, když chceme, aby se z nich vytvořila testovací centra,” řekl Novinkám Havlíček.

Vzápětí položil řečnickou otázku, kdo bude rozhodovat o tom, který podnik je významný a který méně, aby se zavřel. „Já to vidím jako politický marketing. Zasedl stranický sekretariát a vypadlo z něj toto,” dodal ministr Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám