Hlavní obsah

Od ledna se začnou v plné míře využívat slevy na dani

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REBUPLIKA

Lidé nerozumějí tomu, jak je možné, že se od ledna mají snížit sazby daně z příjmů a přitom bohatí to prakticky nepocítí. Vždyť i na část jejich příjmů se vztáhnou nižší sazby, které poslanci schválili toto úterý. Důvodem je to, že se od ledna mají zrušit mnohé nezdanitelné položky, kterými si poplatníci snižovali svůj daňový základ, a místo toho se uplatní slevy na dani.

Článek

K rušeným položkám například patří základní minimum 38 040 korun ročně, odpočet 21 720 korun ročně na manželku či manžela bez větších vlastních příjmů, odpočet studenta 11 400 korun ročně atd. Tím stoupne proti dnešku všem lidem základ daně a tím i vypočtená daň, což ovšem zase bude kompenzováno jejími slevami.

Jaké slevy na dani se uplatní (v Kč/ roč.)
Druh úlevyOdečet (dnes)Slevy (od 1.1.06)
zákl. na popl.38 0407200
na dítě6000*
na vyživ. partnera21 7204200
na partnera ZTP/P43 4408400
část. inv. důchod71401500
plný inv. důchod14 2803000
ZTP/P50 0409600
student11 4002400
pozn: *platí už od ledna 2005

Jádro pudla je v tom, že slevy na dani sice mají jednotnou výši pro všechny poplatníky, ale ve srovnání s dnešními nezdanitelnými částkami jsou pro někoho výhodnější (nízké a střední příjmy) a naopak pro někoho méně výhodné (lidé s většími příjmy). Jsou nastaveny tak, že většina poplatníků ušetří na daních z příjmů ročně čtyři až pět tisíc korun.

Myšlenka daňových slev je nápadem z dílny ministra financí Bohuslava Sobotky. Tomu se nelíbilo, že u dosavadních nezdanitelných částek byl efekt pro poplatníka přímo úměrný výši jeho příjmů. Nový systém považuje za spravedlivější.

Pro lidi s malým příjmem daňový bonus

Ten se na jednom příkladu vyzkoušel už v letos. Mzdové účtárny již zaměstnancům nesnižují základ daně o nezdanitelnou částku na vyživované děti, ale až z vypočtené daně jim odečítají daňovou slevu 6000 korun ročně (500 korun měsíčně) na jedno dítě. Lidem, kteří kvůli malým příjmů nemohou slevu na dani využít, vyplácí stát tzv. daňový bonus.

Lidem s vyššími příjmy se výrazně sníží daně jen tehdy, pokud využijí společného zdanění manželů. Společné zdanění bude ale výhodné i pro lidi s nízkými a středními příjmy. A to zvláště tehdy, jsou-li větší příjmové rozdíly mezi partnery nebo když jeden z nich nevydělává. Společné zdanění manželů lze poprvé uplatnit v daňovém přiznání za letošní rok, které se podává do konce března 2006. Manželé musí vyživovat alespoň jedno dítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Snížení daní projde ve Sněmovně hladce

Významné snížení daní pro lidi s nízkými a středními příjmy by mělo být dnes ve Sněmovně ve třetím čtení schváleno bez jakýchkoli problémů. Návrh zákona, který...

Sněmovna jednomyslně schválila snížení daní

Zhruba čtyři milióny lidí budou mít v ČR nižší daň z příjmu. Poslanci v úterý jednomyslně odhlasovali zákon, který je snižuje. Ti, kteří měsíčně berou do 30...

Výběr článků

Načítám