Hlavní obsah

Od -10 k +10. Počasí jako na houpačce

Novinky, fia

Počasí v Česku bude v posledním lednovém týdnu jako na houpačce. Zatímco zpočátku k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu a ranní minima mohou klesat až k -10 stupňům, před víkendem se výrazně oteplí, načež ale přijde další ochlazení. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 25.1.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Z počátku týdne bude do České republiky proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu, takže budou ranní minima ojediněle klesat až k -10 stupňům a odpolední teploty se budou pohybovat kolem nuly a počítat musíme s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami,“ uvedla Honsová.

„Ve čtvrtek po přechodu frontálního systému půjdou teploty rychle nahoru a v pátek v odpoledních maximech naměříme až 10 stupňů. Ale o víkendu se po přechodu studené fronty opět ochladí. Sněžení se bude měnit na srážky mrznoucí, přechodně i déšť,“ upřesnila meteoroložka ráz počasí v dalších dnech.

„Z počátku týdne se může ojediněle tvořit náledí, zmrazky a na horách sněhové jazyky, ve čtvrtek a v pátek při srážkách mrznoucích i ledovka,“ upozornila Honsová.

Mrazivá rána

Pondělní den bude podle ní oblačný, na severovýchodě může být až zataženo. Objeví se občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Místy se může obloha protrhat na polojasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -2 a 2 stupni.

V úterý bude oblačno až polojasno, ale oblačnosti bude postupně od západu přibývat. Na většině území bude sněžit nebo se vyskytnou sněhové přeháňky. Ráno teploty klesnou na -3 až -7 stupňů, ojediněle až na -10 stupňů. Přes den teploty vystoupí na -1 až 3 stupně.

Středa bude oblačná až zatažená, místy se sněhovými přeháňkami. Jen přechodně se obloha protrhá na polojasno. Ranní teploty spadnou na -2 až -6 stupňů, denní zůstanou mezi -1 a 3 stupni.

Na čtvrtek předpověď hlásí zataženo, na většině území se sněžením, které bude postupně přecházet ve srážky smíšené nebo mrznoucí. Ráno bude opět mrazivé s teplotami mezi -2 a -6, ojediněle až -8 stupni. Naopak denní teploty porostou na 1 až 5 stupňů.

Nejteplejším dnem týdne bude pátek, kdy bude zataženo až oblačno, na většině území bude padat déšť, na severovýchodě území i déšť se sněhem nebo srážky mrznoucí. Ranní teploty se udrží mezi 3 a -1 stupněm, odpolední maxima vyšplhají na 6 až 10 stupňů.

Na víkend opět ochlazení

V sobotu bude oblačno, občas se objeví déšť, od vyšších poloh déšť se sněhem, na horách bude sněžit. Teploty po ránu klesnou na 2 až -2 stupně, přes den budou stoupat na 3 až 7 stupňů.

Neděle bude zatažená až oblačná, občas se objeví déšť, od středních poloh sněžení. Ranní teploty zůstanou mezi 2 a -2 stupni, odpolední maxima už nevyšplhají výš než k 0 až 4 stupňům.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Rodiče s dětmi sáňkují na svazích závodního okruhu zvaného Přerovská rokle.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám