Hlavní obsah

Očkování zachrání v Česku ročně 500 životů

Právo, Václav Pergl

Pravidelné očkování zachrání ročně v Česku na 500 lidských životů a zabrání až 150 tisícům infekčních onemocnění, proti nimž existují účinné vakcíny. Zaznělo to ve středu v Senátu na semináři v rámci Evropského vakcinačního týdne.

Foto: ČTK

Před klíšťovou encefalitidou nejlépe ochrání očkování.

Článek

„Patříme mezi evropské země s jedním z nejvyšších procent proočkovanosti vůbec,“ řekl Právu hlavní hygienik ČR Michael Vít. Dodal, že zatímco se díky očkování podařilo zastavit výskyt spalniček, naopak ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je u nás velmi nízká proočkovanost proti chřipce, a to ve všech věkových kategoriích. A to i přes to, že ročně právě na chřipku umírá v ČR až 2000 lidí.

Hlavní prioritou českého očkovacího programu i nadále zůstává zavedení plošného očkování proti pneumokokovým infekcím, které opakovaně doporučuje Světová zdravotnická organizace.

Jak jsme již dříve uvedli, vláda schválila novelu zákona, podle níž očkování proti pneumokoku zatím plošné nebude, ale vakcína bude hrazena ze zdravotního pojištění.

Dá se tedy předpokládat, že rodiče nechají své potomky proti tomuto onemocnění, které může být i smrtelné, očkovat. Dosud musí zájemci platit zhruba 7000 korun. Návrh novely zákona nyní budou posuzovat poslanci, pak Senát a podepsat ho musí prezident.

Jak upozornil předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Primula, mezi další kandidáty k zařazení do očkovacího kalendáře se řadí očkování dívek proti rakovině děložního čípku, dále plošná vakcinace proti rotavirům a také proti klíšťové encefalitidě.

Zvýšit povědomí veřejnosti, jak důležité je očkování pro děti, ale i pro dospělé, má Evropský vakcinační týden, který začíná 20. dubna. 

Očkovací kalendář v Česku
4. den až 6. týdentuberkulóza
od 13. týdne (tři měsíce)záškrt, tetanus, dávivý kašel, invazivní onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae typu B, virová hepatitida typu B a očkování proti dětské přenosné obrně Hexavakcína - 1. dávka
4 měsíceHexavakcína - 2. dávka
5 měsícůHexavakcína - 3. dávka
15. měsícspalničky, příušnice, zarděnky, 1. očkování
11.–18. měsícHexavakcína - 4. dávka
21.–25. měsícspalničky, příušnice, zarděnky (2. očkování v odstupu šest až 10 měsíců po 1. očkování)
5.–6. rokzáškrt, tetanus, dávivý kašel (přeočkování)
10.–11. rokzáškrt, tetanus, dávivý kašel, dětská přenosná obrna (od 12. 3. 09 zrušeno vyhláškou přeočkování proti TBC)
12.–13. rokvirová hepatitida typu B (pouze u dětí, které nebyly očkovány v prvních měsících života) – tři dávky v rozestupu 0, 1 a 6 měsíců
13.–14. rokdětská přenosná obrna (přeočkování) pro děti, které nedostaly 5. dávku mezi 10.–11. rokem
14.–15. roktetanus (přeočkování, další vždy po 10–15 letech), pro děti očkované proti tetanu mezi 10.–11. rokem přeočkování až v 25 letech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám