Hlavní obsah

Očkovací centra čekají jen na vakcíny

Nevznikla na zelené louce. Ve velkokapacitní očkovací centra se proměnily sportovní a multifunkční centra, výstaviště, školy, tělocvičny i kulturní domy po celém Česku. Zatím ale až na dvě výjimky nefungují – chybějí vakcíny.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Očkovací centrum v pavilonu A na ostravském výstavišti je hotovo. Má 18 očkovacích boxů. Denně chce naočkovat 1800 lidí.

Článek

Na jižní Moravě se očkuje na brněnském výstavišti, kde byla v pavilonu G2 zřízena záložní nemocnice kvůli koronaviru. Vakcínu tady dostávají senioři. Další velkokapacitní očkovací místo v kraji, ve Znojmě, už absolvovalo zkušební provoz.

„Zástupci radnice města a nemocnice odsouhlasili jeho zřízení ve sportovní hale ve Dvořákově ulici ve Znojmě,“ uvedla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá. Po spuštění zvládne místo za den očkovat vakcínou 500 lidí.

V polovině března by mělo začít fungovat velké očkovací centrum v Jihlavě. Proti původnímu plánu, podle něhož mělo být k tomuto účelu využito sportovní zařízení, se zřídí v prostorách firmy, jejíž majitel Jakub Klobása sám oslovil zdejší nemocnici s nabídkou pronájmu za jedinou korunu. „Na covid mi před dvěma měsíci zemřel tatínek,“ zdůvodnil svůj krok.

Jihlava díky tomu získala komfortní prostory prakticky bez časového omezení za pouhé provozní náklady. Firma zaměřená na IT objekt vlastní krátce, zatím není obsazený, výhledově by měl sloužit jako stomatologická klinika.

Ostravské velkokapacitní očkovací centrum, které vzniklo na výstavišti Černá louka v centru města, je již připraveno a v polovině února bude otestováno. Musí být ale dost vakcín.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Část pavilonu v očkovacím centru v Ostravě zabírají židličky. Zde budou lidé odpočívat 30 minut po očkování. Místo komorního sálu vzniklo zázemí pro zdravotnické záchranáře.

„Je nainstalováno všech 18 očkovacích boxů, ale i zázemí pro zdravotnický personál. Nyní nás čeká ještě dovybavení navigačním systémem. Chybí tady zatím počítačové napojení, to zajistí fakultní nemocnice, i personál,“ řekl Právu ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Dodal, že očkovací centrum má zvládnout denně naočkovat 1800 lidí.

Na jihu Čech vzniká mnoho míst

Jedno z velkokapacitních očkovacích center se rodí v pražské O2 universum hale. Jde o novější multifunkční kongresové centrum přilehlé k O2 areně v Libni, s velkým sálem pro zhruba pět tisíc lidí. Přípravou a provozováním centra vláda pověřila Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN).

„Práce začaly okamžitě tak, aby bylo vše připraveno k zahájení očkování v okamžiku, kdy Česko bude mít zajištěné dodávky vakcín v dostatečném množství pro všechna očkovací místa v republice,“ píše ÚVN.

Jsme schopni všechny naočkovat během pár dní
jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)

V Jihočeském kraji rostou velká očkovací centra jako houby po dešti. Zatím se očkuje pouze na českobudějovickém výstavišti v pavilonu T1. Důvodem je nedostatek vakcín. Právu to potvrdil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) s tím, že v minulých dnech bylo dokončeno i očkovací centrum v Jindřichově Hradci, které je v prostorách Vysoké školy ekonomické a za den se v něm v případě potřeby může očkovat až 900 lidí.

Blatný: Díky očkování počet nakažených zdravotníků dramaticky klesl

Domácí

„Těsně před dokončením je očkovací centrum v Park Hotelu v Prachaticích. Probíhá výstavba očkovacího centra v tělocvičně STARZ ve Strakonicích a také ve Sportovní hale v Českém Krumlově,“ upozornil hejtman s tím, že se začíná stavět i vakcinační centrum v Táboře. Podle něho se očkování rozběhne naplno v druhé polovině února, kdy by mělo přijít větší množství vakcíny Moderna, a to v jednotkách tisíců.

„Také Pfizer by měl snad dodat větší dodávky, abychom mohli otevřít další termíny pro seniory a zdravotníky, kteří čekají v registračním systému. Tím, že máme připravená centra, budeme očkovat velmi rychle a jsme schopni všechny naočkovat během pár dní,“ je přesvědčený Kuba.

Velký přehled vakcín proti koronaviru

Koronavirus

„Nikde na zelené louce se nebude stavět nic nového, to je velmi neefektivní. Využijeme stávající objekty. Například v Říčanech je připravená sportovní hala se zázemím. V zázemí se bude očkovat, na sportovní ploše bude čekárna, kde bude možné zajistit dostatečné rozestupy,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Martina Kemrová.

V Karlovarském kraji má být deset velkých očkovacích center, jejichž zřízení je technicky možné do pěti dnů. Vzhledem k tomu, že není dostatek vakcín, není důvod očkovací centra nyní stavět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám