Hlavní obsah

Ochlazení i bouřky. Počasí v tomto týdnu bude aprílové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí přepisující v posledních dnech teplotní rekordy v pondělí ukončí přechod první ze studených front, s níž se dočkáme nejen ochlazení, ale též srážek a bouřek. Výraznější ochlazení dorazí koncem pracovního týdne, ale na víkend by již znovu mělo být příjemných 25 stupňů, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Teplé jihozápadní proudění, které o víkendu dostalo průměrnou denní teplotu v Praze na 18,6 stupně, ačkoli v tomto období je obvykle kolem 11 stupňů, vystřídá v pondělí od západu ochlazení a velká oblačnost s přeháňkami a bouřkami.

Velmi rozdílná budou odpolední maxima. Zatímco na Karlovarsku budou teploty stoupat k 17 stupňům, v Čechách bude nejčastěji mezi 22 a 26 stupni. Na Moravě a ve Slezsku bude ještě o poznání tepleji, konkrétně mezi 25 a 29 stupni.

V úterý bude v Čechách převážně polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami. Na východě republiky bude oblačnosti více a četnější budou kvůli doznívajícímu přechodu fronty i srážky,” uvedla Honsová. Ráno teploty klesnou na 13 až 9 stupňů, odpoledne se v Čechách dostanou na 19 až 23, na Moravě a ve Slezsku na 21 až 25 stupňů.

Další studené fronty se dočkáme ve středu. Ranní polojasnou či skoro jasnou oblohu nahradí odpoledne zvětšená oblačnost s deštěm. Ranní minima klesnou na 10 až 6 stupňů, přes den bude v Čechách mezi 21 a 25 stupni, na východě území mezi 23 a 27 stupni.

Ve čtvrtek bude z počátku dne převládat oblačno, místy s přeháňkami. Později se vyjasní na polojasno. Ráno teploty klesnou na 12 až 8 stupňů, přes den vystoupají na 14 až 18 stupňů.

Polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami bude doménou pátku. Ráno budou teploty klesat na 6 až 2 stupně, přičemž nejsou vyloučeny ani přízemní mrazíky. Přes den se rtuť dostane na 14 až 18 stupňů.

Přízemní mrazíky se mohou objevovat ještě v sobotu, byť ranní teploty klesnou nejčastěji na 7 až 3 stupně. Přes den bude převážně polojasno, ojediněle se mohou objevit přeháňky. Teploty se dostanou na 19 až 23 stupňů.

V neděli by mělo převládat polojasno či oblačno s ranními teplotami v intervalu 8 a 4 stupně a denními maximy kolem 25 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám