Hlavní obsah

Obyvatelé Bedřišky zatím domobranu nepovolali

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ostravské policii se ani po dvou dnech od žhářského útoku v ostravské osadě Bedřiška nepodařilo dopadnout pachatele, který prohodil zavřeným oknem do domu zápalnou láhev. Situace v osadě, kde místní lidé kvůli útoku zvažovali zakložení domobrany, je naštěstí klidná, i když jisté obavy mezi místními lidmi panují.

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

Na snímku ukazuje matka dívky, která zápalnou lahev uhasila, kudy letěla a kam dopadla.

Článek

"Policie zatím za žhářský útok nikoho neobvinila,“ uvedla v úterý mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že policie zatím nemůže veřejnosti k případu sdělit nic, co by neřekla už v pondělí. Policie přitom vyšetřuje různé verze útoku, kromě rasistického motivu připadá v úvahu například vyřizování osobních účtů.

Místní lidé se ale mnohem spíše přiklánějí k tomu, že za útokem stojí opět neonacisté. Zatímco v neděli a v pondělí místní lidé zvažovali, že budou zakládat domobranu, nyní už je situace klidná. Dění na místě sledují pracovníci občanského sdružení Vzájemné soužití, kteří spolu s policií přesvědčovali místní Romy, že zakládání domobrany by situaci jen komplikovalo.

"Včera tam byli celý den a snažili se monitorovat situaci. Je tam klid. Lidé chápou, že nikdo nesmí brát zákon do svých rukou. Ani neonacisté ani Romové,“ řekl šéf sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan.

Neznámý útočník vhodil do okna rodinného domku zápalnou láhev v noci na neděli. V pokoji spala čtrnáctiletá dívka. Láhev se naštěstí při dopadu nerozbila a dívka ji okamžitě uhasila. Škoda je tak pouze nepatrná, k tragédii ale chybělo jen málo.

Incident nápadně připomíná loňský útok neonacistů na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku, při kterém byla vážně popálena dvouletá Natálka. Policie na vyšetřování nedělního útoku v Ostravě zřídila speciální patnáctičlenný tým.

Reklama

Výběr článků

Načítám