Hlavní obsah

Obviňuje politiky z čachrů s byty, do obecního přitom chtěla lstí jeho žena

Právo, Petr Kozelka

Jméno bývalého starosty jihomoravské vesničky Rojetín Pavla Hubálka, tehdy zvoleného jako nestraníka za KDU-­ČSL, už několik měsíců rezonuje brněnskými kuloáry. Hubálek, sám podezřelý z toho, že si podvodnými sliby na získání obecních bytů v Brně přišel takřka na 30 milionů korun, totiž začal obviňovat vlivné politiky zejména z ODS, že měli v kupčení s byty prsty.

Foto: Profimedia.cz

Brno (ilustrační foto).

Článek

Právu se nyní podařilo zjistit, že Hubálkova žena se přitom pokusila pro sebe a manžela získat lstí obecní byt v Brně.

Hubálek podle vyšetřovatelů vodil za nos zájemce o obecní byty v Brně, kterým měl slibovat, že jim zařídí za úplatu přidělení bytu v domě, který byl určen k privatizaci. Se zájemci se scházel mimo jiné i v prostorách magistrátu, kde zručně sehraným divadlem prý budil dojem, že slibovaný byt skutečně dokáže zařídit.

Byty v Česku zdražily o desetinu, metr čtvereční v Praze stojí 88 700 korun

Ekonomika

Když se vyšetřování případu údajných podvodů začalo chýlit ke konci, Hubálek začal náhle obšírně vypovídat o údajném zapojení politiků ODS v čele s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, současnou brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou a jejím náměstkem Robertem Kerndlem do kšeftování s byty. Politici nařčení jednoznačně odmítli.

Přímo „v revíru“

Přibližně ve stejné době se začala Hubálkova žena pídit po možnosti bydlet v obecním bytě, což je paradoxní vzhledem k tomu, za co jejímu manželovi hrozí roky vězení. Podle dokumentů, které má Právo k dispozici, podala žádost o poskytnutí bytu přímo na radnici Brno-střed, což byl přitom oblíbený Hubálkův „revír“.

„Důvodem naší žádosti je to, že v současné době nedisponujeme vlastním bydlením. Bydlíme každý samostatně v místě svého rodného – trvalého bydliště. Vzhledem k tomu, že jsme manželé a plánujeme v brzké budoucnosti založení rodiny, obracím se na vás se žádostí o poskytnutí vhodného obecního bytu, který by nám umožnil vést standardní rodinný život,“ stojí v žádosti podepsané manžely Hubálkovými. Žena k tomu navíc přiložila potvrzení svých rodičů o tom, že opravdu bydlí u nich doma v obci na Brněnsku.

Češi mají zájem o malé byty. Jejich obytná plocha však roste

Finance

Jenže radniční úředníci se vydali na šetření do jednoho z bytů v centru města, oficiálně obývaného 78letou seniorkou. Ta přiznala, že u ní v bytě, nikoli u rodičů, bydlí Hubálkova manželka.

Po této kontrole byla Hubálková z pořadníku čekatelů na obecní byt vyřazena, neboť v žádosti uvedla nepravdivé údaje. Proti tomu se prostřednictvím svého advokáta ještě žena pokoušela bránit, rozhodnutí bytového odboru ale potvrdila na svém zasedání i rada městské části.

Toflův gang i Stoka

V Hubálkově případu se prolínají velké brněnské kauzy poslední dekády. Jak se totiž Právu podařilo zjistit, v jednáních o obecní byt pro Hubálkovy figuruje i Miloš Almásy. Tento bývalý policista dostal v roce 2014 devět let vězení za to, že společně s dalšími kumpány vydíral podnikatele.

Pro skupinu se vžil název Toflův gang podle bývalého vyšetřovatele brněnské hospodářské kriminálky Michala Tofla, který byl před deseti lety zavražděn při příjezdu ke svému domu. Almásy nyní pracuje v advokátní kanceláři Hubálkova obhájce.

Brněnská Stoka se měla rozlít do celého Jihomoravského kraje

Krimi

Další přesah směřuje do kauzy Stoka, tedy ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed, které má mít na svědomí skupina kolem bývalého místostarosty Jiřího Švachuly (dříve ANO). Jeden z aktérů Stoky, bývalý úředník na radnici Brno-střed Petr Kosmák, totiž asistoval při policejní domovní prohlídce u Hubálka jako tzv. nezúčastněná osoba. Přizval si ho vyšetřovatel případu Vladimír Machala.

Ten sám nyní čelí vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů, mj. i proto, že Kosmák rozhodně nebyl nezúčastněná osoba, neboť se společně dlouho znali, a navíc mu měl vyšetřovatel předat některé informace z vyšetřování.

Hubálkův případ už byl podle informací Práva takřka uzavřen a vyšetřovatel Machala měl už spis nachystaný k předání státnímu zástupci. Místo toho ale po jeho stažení z vyšetřování spis putoval na brněnskou expozituru Národní centrály proti organizovanému zločinu. Právě tam se Hubálek více rozmluvil o údajných čachrech politiků.

Podle zdroje Práva obeznámeného s vyšetřováním ale o některých věcech vypovídá jen na úřední záznam, což je před soudem procesně nepoužitelný důkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám