Hlavní obsah

„Vyhráli kluci, bylo jich víc.” Volného vyvedli od řečnického pultu i s utrženým mikrofonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Lubomír Volný ve Sněmovně ve středu vyrval část řečnického pultíku, když se bránil tomu, aby byl od něj vyveden. Asistovala u toho policie. Volný u pultíku seděl, mlčel a blokoval jednání Sněmovny. Část pultu s mikrofony museli poslanci zpět přišroubovat.

Rozbitý řečnický pult ve SněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

Ve Sněmovně se měla schvalovat předloha, která by umožnila v případě potřeby hlasovat v říjnových volbách i z karantény nebo izolace. Doba na projevy jednotlivých řečníků byla omezena na pět minut.

Poslanec Volný u pultíku nejprve mlčky stál, posléze si sedl. Stále mlčel. Nedbal na výzvy a napomenutí, ani na vykázání ze sálu.

„Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do doby, než tu zjednáme pořádek,“ oznámil předsedající schůze Tomáš Hanzel (ČSSD).

Dveře Sněmovny se posléze zavřely, a co se za nimi dělo, není jasné, byl vypnut i přenos ze sálu. Volný byl ze sálu vyveden. „Vyhráli kluci. Bylo jich víc – pět,“ sdělil při odchodu novinářům.

Dav před Sněmovnou napadl policisty

Domácí

Když se dveře otevřely a přenos se zapnul, bylo patrné, že byl řečnický pult po vyvedení Volného vytržený. Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka řešila situaci policie.

Vondráček nechal vypnout přenos

O vypnutí přenosu však rozhodl on sám z pozice předsedajícího. „Dal jsem pokyn, protože nemám radost, když jsme ve zprávách v takovém kontextu,” řekl Novinkám.

Radek Vondráček vykazuje poslance Volného z Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

Zároveň připomněl, že Volný již letos ze Sněmovny vyveden byl. „Poučili jsme se,” dodal s tím, že právě o možnosti vypnutí přenosu pro obdobné případy se napříč Sněmovnou již dříve diskutovalo.

Vondráček obratem svolal předsedy stran na mimořádné jednání grémia, pultík byl opět smontován.

Sněmovna posléze zákon o možnosti hlasovat v karanténě z auta nebo do přenosné schránky schválila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám