Hlavní obsah

Obraz Královna moří malíře Zrzavého vydražili za 27 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obraz Jana Zrzavého Královna moří se na čtvrteční aukci v Praze prodal za 22 milionů korun. I s aukční přirážkou cena činí 27,28 milionu korun. Informoval o tom Milan Dřímal za pořádající galerii Arthouse Hejtmánek.

Foto: Hejtmánek Arthouse, ČTK

Obraz Jana Zrzavého Královna moří se prodal 10. prosince 2020 na aukci v Praze za 22 miliony korun. I s aukční přirážkou cena činí 27,28 milionu korun.

Článek

Vyvolávací cena obrazu byla 9,5 milionu korun. Dílo se stalo druhým nejdražším obrazem autora. Před několika dny se na jiné aukci prodal Zrzavého obraz Fantastická krajina za cenu 28,08 milionu korun včetně aukční přirážky.

Svého autorského aukčního rekordu dosáhl podle pořadatelů architekt Josef Gočár. Jeho kubistická vitrína s hodinami z let 1913 až 1914 se vyvolávala za 750 tisíc korun a vydražila se za 1,98 milionu korun včetně aukční přirážky. Koláž Jiřího Koláře Pocta Kupkovi byla vydražena za 607 600 korun včetně aukční přirážky.

Jan Zrzavý překonal svůj rekord, jeho obraz se prodal za 28 milionů

Kultura

Zrzavého rozměrná tempera na překližce z konce 40. let nazvaná Královna moří se měla původně jmenovat Zlatá kráska a loď v popředí měla být potažena plátkovým zlatem. Nakonec Zrzavý zlato nahradil zářivě oranžovou barvou. Zatímco ve 20. a 30. letech Zrzavý maloval lodě a bárky kotvící v přístavu, ve 40. letech je začal zobrazovat vytažené na pláž s obřími balvany v okolí. Nejdražší malbou s tímto námětem je příbuzný obraz Bárky na pobřeží, který se před čtyřmi lety prodal na aukci Galerie Kodl za 9,6 milionu korun.

Významná postava české avantgardy

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf Jan Zrzavý je významná postava českého výtvarného umění a představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století.

Novým tuzemským aukčním rekordem se 29. listopadu stal obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II., který se na aukci v Praze prodal za 75,2 milionu korun. Včetně aukční přirážky za něj kupec zaplatí 90,24 milionu korun. Obraz se tak stal i nejdražším Kupkovým dílem. Vyvolávací cena obrazu, který patří podle aukční síně k jednomu z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let, byla 30 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám