Hlavní obsah

Obrana na poslední chvíli vyčerpá svůj rozpočet

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ministerstvu obrany si oddechli, že vzali svým kritikům vítr z plachet a odstranili jeden z argumentů, proč nepřidávat další miliardy na vyzbrojování armády. Ministerstvo v úterý, před středečním jednáním Sněmovny o státním rozpočtu rozeslalo poslancům výboru pro obranu nejnovější informace, o tom že se jim daří navzdory covidové pandemii čerpat peníze z rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva premiér Andrej babiš, ministr obraný Lubomír Metnar, náčelník Generálního štábu Aleš Opata

Článek

„Jsem ráda, že se naštěstí nesplnily obavy, které jsme na podzim měli, když jsme viděli, že čerpání je horší než v minulých letech, ale byli jsme nyní ekonomickou náměstkyní ubezpečeni, že čerpání bude nad 90 procent,“ řekla Právu šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

Ještě před několika měsíci totiž ministerstvo mělo utraceno necelou polovinu peněz určenou na investice.

KSČM rozpočet nepodpoří a ze sálu neodejde, řekl Filip

Domácí

„Je dobře, že obrana ukázala, že plní rozpočet, protože zástupci KSČM poukazovali na to, proč přidávat obraně peníze, když je nedokáže ani vyčerpat,“ dodala Černochová.

Komunisté sice argumentovali neschopností resortu obrany, ale ani lepší čerpání peněz s nimi nehnulo, protože nechtějí rozpočet podpořit. Nesouhlasí totiž s některými modernizační nákupy, jako je pořízení bojových vozidel BVP za 52 miliard nebo francouzských děl za šest miliard.

Foto: Tatra Trucks

Letos neutratí jen dvě miliardy

Letos armáda hospodaří se 72 miliardami. Příští rok by měla získat o 13 miliard víc, tedy 85 miliard. Podle výhledu by mělo ministerstvo obrany v roce 2022 mít rozpočet 95 a o rok později 101 miliard korun.

Komunisté by chtěli přesunout deset miliard v rozpočtu obrany na projekty na řešení koronavirové krize.

Podle mluvčího obrany Jana Pejška se jim doposud podařilo vyčerpat 88 procent z celkového rozpočtu. A odhadují, že do konce roku neutratí „pouze“ okolo dvou miliard korun, které ale může ministerstvo obrany vyčerpat příští rok. „Loni byly nároky z nespotřebovaných výdajů 2,6 miliardy korun a v roce 2018 dokonce 3,5 miliardy. Letos počítáme, že budou v nominálním vyjádření nižší než loni,“ řekl Právu Pejšek.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) se nepodařilo rozpočet vyčerpat hlavně kvůli koronavirové krizi. „Nemožnost osobních jednání některé projekty zdržela. A řada firem má potíže s výrobou a dodávkami. A ta rovnice je jednoduchá - pokud dodavatel nesplní termín dodání, my nemůžeme zaplatit,“ sdělil Právu Metnar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám