Hlavní obsah

Obrana Mikeše: desetitisíce lidí hájí na Facebooku knihu v původním znění

• Aktualizováno
Novinky, jim

Na 70 tisíc lidí na sociální síti Facebook se stmelilo ve snaze zachránit knihu Josefa Lady Kocour Mikeš v původním znění. Přiměl je k tomu článek na Novinkách o tom, že si některé romské iniciativy chtějí vynutit změnu textu Ladova příběhu, v němž se mluví o „cikánech“ jako o násilnících a zlodějích koček.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Josef Lada doplnil knížku řadou ilustrací.

Článek

Některé romské iniciativy požádaly ministerstvo školství, ombudsmana a předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, aby se zasadili o vytlačení Kocoura Mikeše ze školní výuky. Vadila jim pasáž, v níž je Mikeš na svých potulkách přepaden, svázán a unesen, kterou autor zakončuje slovy: „Milé děti, ti lidé byli cikáni!“.

Podle předsedy Občanského sdružení Roma Realia Václava Mika výrok kriminalizuje všechny Romy. Na adresu Lady uvedl, že je rasista. Proti Mikovi se ale další sdružení, konkrétně ROMEA, ohradila. [celá zpráva]

V obavě, že by skutečně mohl někdo z vyšších pater zasáhnout a například změnit text knihy, vznikla na sociální síti Facebook sdružující většinou mladé lidi celá řada skupin. Ty měly ve čtvrtek po poledni celkem 70 tisíc členů a jejich počet dále rostl.

Foto: ČTK

Josef Lada na snímku z roku 1947

Co Lada napsal
"Jedna z žen udělala vedle sebe místo a zvala Mikeše, aby si sedl k ohni a ohřál se. Povídala, že mu nocleh dají s radostí a o kousek masa že u nich také není nouze.Mikeš jim poděkoval za ochotu, odložil raneček a posadil se k ohni. Těšil se, že se zase jednou pořádně ohřeje a dostane do žaludku teplé sousto. Tu se ho obě ženy najednou počaly jedna přes druhou vyptávat, odkud je a kam jde, a když jim chtěl odpovědět, že je Mikeš Ševců z Hrusic, ucítil pojednou, že mu byl hozen zezadu přes hlavu pytel.Chtěl se bránit, ale už bylo pozdě. S hrůzou pozoroval, že je v pytli někam odnášen a že se z toho pytle už sotva dostane ven. Potom cítil, že byl hozen do toho vozu na slámu a přikryt těžkými hadry.Ještě zoufale vykřikl: 'Babičko!', ale muž jej uhodil a pohrozil mu, že ho zastřelí, jestli ještě mukne!Milé děti, ti lidé byli cikáni!"

„Jsme pro zachování díla v původním znění,“ uvádí jako důvod vzniku zakladatel nejsilnější skupiny Josef Lank z Liberce. Během dne ovšem doplnil, že se od možných projevů rasismu skupina distancuje.

Blažek chce Mikeše honorovat

Se svojí troškou do mlýna přispěl i náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, který založil skupinu „Řád Bílého lva pro kocourka Mikeše!“. Označit Ladu za rasistu pokládá za stejně absurdní myšlenku jako tvrdit o autorovi Broučků Janu Karafiátovi, že byl náboženským fanatikem.

„Pokud chceme bojovat proti rasismu, musíme budovat porozumění a toleranci. Je potřeba mocně reagovat a s ještě větší silou zvolat: Zachraňme kocourka Mikeše! Stop rasismu! Řád Bílého lva pro našeho malého černého kamaráda! Za příkladný způsob života! Za snahu neustále pomáhat lidem i zvířatům! Za nenahraditelnou pomoc při výchově našich dětí!“ vysvětluje vznik své nepříliš početné skupiny Blažek.

Školy si mohou používat knihy, jaké chtějí, to je na uvážení ředitelů škol.

Obavy obránců kocoura Mikeše jsou ale nejspíše liché, protože romská iniciativa se svou stížností u ministerstva nepochodila. Ministerstvo školství s výběrem literatury pro děti nemůže nic dělat. „Školy si mohou používat knihy, jaké chtějí, to je na uvážení ředitelů škol,“ citoval deník Právo mluvčí školství Kateřinu Böhmovou.

Kromě toho je zřejmě Miko ve své aktivitě pouze jedním z mála, komu politická nekorektnost ve starších textech vadí. „Lada, stejně jako spousta jiných autorů, užíval ve své tvorbě termín, který i samotní Romové považovali v dané chvíli za neutrální. Nejde o to teď přepisovat všechny tituly, které obsahují termín ‚cikán‘, ale diskutovat o kontextu, v němž vznikají díla nová,“ vysvětluje ve svém prohlášení ROMEA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám