Hlavní obsah

Obrana 2020 prověří hybridní hrozby

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet dní trvaly loni v prosinci problémy v benešovské nemocnici, kde kvůli zavirovaným počítačům nešlo spustit žádný laboratorní ani žádný jiný přístroj. Rušily se operace, pacienti byli převáženi jinam.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Problémy jedné nemocnice vyvolaly otázky, co by nastalo, kdyby se podařilo infikovat malwarem najednou více zdravotnických pracovišť. Nebo kdyby se podařilo hackerům napadnout i jiné významné sítě a systémy. Prověřit, zda je ČR připravena na obdobné hybridní, případně i vojenské ohrožení, má čtyřdenní cvičení Obrana 2020, které se uskuteční v březnu.

Půjde o prověrku toho, jak jsou vláda a státní orgány včetně krizových štábů připraveny reagovat na hybridní hrozby. Patří k nim mj. teroristické a kybernetické útoky na kritickou infrastrukturu včetně té informační, sabotáže, silné dezinformační kampaně, nepokoje či demonstrace občanů.

Cílem cvičení je „prověřit funkčnost a dostatečnost existujících procesů krizového řízení,“ uvádí dokument pro vládu, do kterého mohlo Právo nahlédnout. Jde o první test svého druhu v Česku, který se připravuje již od října 2018.

Hackerským útokům čelilo MZV, volební web i nemocnice

Bezpečnost

„Je to cvičení obranyschopnosti republiky. Cílem je připravit zodpovědné orgány na krizovou situaci. Je třeba zdůraznit, že půjde pouze o simulaci nebezpečí, občanů se to nedotkne,“ řekl Právu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Naše ministerstvo vnitra je připraveno k součinnosti s kolegy z ministerstva obrany,“ dodal.

Pod jeho ministerstvo spadá Ústřední krizový štáb, který bude aktivován jako první. Jeho úkolem bude vyhlášení stavu nouze. Ve chvíli, kdy simulovaná situace naroste do stavu, kdy by mohlo dojít k podstatnému narušení fungování státu, převezme velení ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Následovat bude vyhlášení stavu ohrožení státu parlamentem.

„Scénář cvičení představí rea­listickou eskalující krizovou situaci hybridní povahy v Evropě, kdy dochází k vnitřnímu i vnějšímu (včetně vojenského) ohrožení některého ze spojenců a zároveň k nevojenským projevům hybridního působení na území ČR,“ uvádí ministerstvo obrany.

Cvičení u zeleného stolu

Účastníky cvičení, které veřejnost nepocítí, protože bude probíhat „za zeleným stolem“, budou vláda, Bezpečnostní rada státu, parlamentní komory, krizové štáby, zástupci některých ústředních orgánů státní správy, všech tří zpravodajských služeb a také prezidentské kanceláře a České národní banky.

Česko se posunulo mezi nebezpečné země, počítačových hrozeb přibylo

Bezpečnost

Podle dokumentu pro vládu bude v první fázi cvičení činnost vlády a parlamentu simulována tzv. bílým týmem, který budou tvořit zástupci stálé delegace ČR při NATO, ministerstva zahraničí, Úřadu vlády a právní poradce. Jako pozorovatelé budou přizváni zástupci Sněmovny i Senátu.

Proti nim bude stát tzv. oponent. „Z důvodu nespojování s reálnými aktéry bude oponent specifikován pouze obecně bez jakéhokoliv konkrétního geografického zasazení, které není pro naplnění cílů cvičení potřebné.“ Vláda vyhodnotí průběh i výsledky cvičení v dubnu, což bude druhá fáze.

Reklama

Výběr článků

Načítám