Hlavní obsah

Obnově kostela v Gutech už nic nebrání, stavební povolení bude ještě v dubnu

Právo, hon
Třinec

Stavbě repliky kostela v Třinci-Gutech, který v srpnu 2017 po žhářském útoku trojice mladíků vyhořel, může začít. Hasiči se konečně dohodli s ostravsko-opavským biskupstvím na protipožárním zabezpečení, a tak již nic nebrání vydání stavebního povolení. Informovala o tom třinecká radnice.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Tesaři pracují na dřevěné konstrukci vyhořelého kostela

Článek

„Povolení ke stavbě kostelíku vydá stavební úřad Magistrátu města Třince nejpozději do konce dubna. Montáž kostela aktuálně probíhá v Hošťálkové na Vsetínsku, v sídle dodavatele stavby. Po získání stavebního povolení bude kostel rozebrán, převezen do Gutů a opět smontován. Už se nemůžeme dočkat, až bude náš klenot v Gutech znovu stát,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Replika kostela v Gutech stále nemá dostatečné zabezpečení

Domácí

Třinec se v obnově své nejcennější památky angažuje od samotné události v srpnu 2017. Radnice mimo jiné vyhlásila veřejnou sbírku, která stále trvá a jejíž výtěžek bude určen na vybavení kostela. Aktuálně je na účtu zhruba 3.786.000 korun. „Málokdy jsem se během svého působení na radnici setkala s takovou solidaritou v rámci celé České republiky, za což všem moc děkuji,“ uvedla primátorka.

Pro Třinec byl malebný dřevěný kostel Božího Těla z roku 1563 nejstarší historickou památkou a doslova rodinným stříbrem. Obrovský význam měl i pro farníky a další věřící z blízkého i vzdáleného okolí. Dokládá to i fakt, že se na tomto místě věřící stále scházejí k bohoslužbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám