Hlavní obsah

Oblíbený paintball zastiňuje jiná adrenalinová zábava. Protivníky střílíte šípy

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Adrenalinová zábava typu paintball funguje ve světě už řadu let. V poslední době se ale do Česka dostala nová hra, která vrací lidi ke kořenům lovu. V takzvané archery game se místo falešné pistole používá pravý luk a šípy a vaším úkolem je samozřejmě trefit protivníka. Podle hráčů to ale paradoxně bolí méně než zmíněný kuličkový paintball.

Oblíbený paintball zastiňuje adrenalinová zábava archery gameVideo: Novinky

 
Článek

Archery game je hra kombinující lukostřelbu a paintball, kdy barevné kuličky, pušky a pistole nahrazuje luk a šípy. Šípy jsou z plastu a karbonu a zakončeny jsou gumovou nebo molitanovou hlavicí. Výhodou pak je, že hra se šípy je méně bolestivá než rána barevnou kuličkou.

Hra je vhodná pro děti od 12 let, a to hlavně kvůli výšce postavy a síle, luky jsou totiž určeny pro dospělé a mladší děti by nemusely být schopné je natáhnout. Hra trvá dvě hodiny a předchází jí ještě půlhodinová instruktáž, kde vás naučí, jak se šípem zacházet, jak se pohybovat, popřípadě taktizovat.

Pravidlo dvou šípů

„Hra začíná od šesti hráčů. Strop bývá kolem dvaceti nebo pětadvaceti hráčů. Každý hráč začíná vždycky se dvěma šípy na začátku hry a hraje se několik scénářů, ať už je to ‚death match‘, nebo hladová hra, nebo nějaké dobývání, Napoleon a tak dále. V průběhu hry si pak hráč sbírá další šípy, které vidí na zemi. Takže během hry šípů získává víc a musí se taktizovat, ale musí ctít pravidlo – maximálně dva šípy u sebe. Takže může hrát se dvěma, když uvidí nějaké další, může je hodit spoluhráči nebo hodit někam stranou, může je nějakým způsobem použít,“ popsal Novinkám provozovatel Extreme Archery Jiří Kinský.

Foto: Novinky

Střílet po kamarádech šípy z luku je adrenalinová zábava.

Hru vyhrává pak ten, kdo vydrží nejdéle naživu nebo splní danou misi, což se liší scénář od scénáře. Hra je poměrně fyzicky náročná. Za pár minut se hodně zapotíte. Je pak také potřeba hodně přemýšlet, kdy vystřelíte, protože šíp neletí tak rychle jako kulka u paintballu a často můžete vystřelit naprázdno. Posílíte tak nejen své svaly, ale i mozek.

„Naši klienti s oblibou říkají, že u paintballu zbraň pouze držíte a tady ji konečně použijete,“ usmívá se Kinský.

Vybavení

Ke hře není potřeba náročné vybavení. Stačí si vzít sportovní obuv a oblečení, ve kterém se budete cítit pohodlně a bude se vám dobře hýbat. Od pořadatelů pak dostanete chránič na zápěstí, celoobličejovou masku, luk, dva šípy a rozlišovací dres.

Hra se právě díky menší bolestivosti a atraktivnímu stylu boje se šípy stává stále více oblíbenou. „Střílet po kamarádech šípy je zábava,“ řekl pobaveně jeden z hráčů čtyřiadvacetiletý Matěj Kuba.

Archery game je původem z Austrálie, rychle se rozšířila na Nový Zéland a do Spojených států, odkud se pak rozšířila i do Evropy. V Česku se poprvé ukázala před třemi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám