Hlavní obsah

Oběti H-Systemu mají zaplatit potřetí. Jinak přijdou o střechu nad hlavou

Právo, ČTK, Jakub Svoboda

Děsivý příběh stovek podvedených klientů společnosti H-System má před sebou další dějství. Domy pětapadesáti rodin v Horoměřicích, které se ocitly v konkurzní podstatě vytunelované firmy, jdou do dražby.

Článek

Lidé, kteří v těchto domech a bytech nedaleko Prahy žijí s požehnáním původního konkurzního správce už 12 let, tak za ně mají zaplatit de facto již potřetí. Poprvé o peníze za dům přišli po krachu H-Systemu, podruhé investovali podobně vysoké částky do dostavby rozpracovaného projektu a nyní, do třetice, budou muset platit v plánované dražbě, jinak o majetek pravděpodobně přijdou.

Poměrně nízká vyvolávací cena 62 miliónů za všechny domy je navíc lákavým soustem pro spekulanty, které ale finančně vyždímané rodiny v Horoměřicích zřejmě nebudou schopny v dražbě přeplatit. Správkyně konkurzní podstaty Iva Fialová Ištvánková řekla, že rozhodnutí o dražbě padlo po dohodě s věřitelským výborem po vyčerpání všech jiných možností.

Bojí se spekulantů

Po bankrotu H-Systemu a vyhlášení konkurzního řízení v roce 1998 vzniklo Stavební bytové družstvo Svatopluk, sdružující většinu podvedených klientů.

Buď tedy současní obyvatelé musí znovu zaplatit nehorázné peníze za odkup svých domů, nebo zvítězí spekulanti za cenu, která pokryje sotva polovinu tržní hodnoty domů.
mluvčí SBD Svatopluk Martin Junek

„Tehdy byly na pozemcích v Horoměřicích místo vysněných domů jen základové desky. Se správcem konkurzní podstaty jsme se v rámci družstva dohodli na výstavbě i dostavbě celého projektu, investovali dalších téměř sto miliónů korun, domy zkolaudovali a zabydleli. Podle aktuální dražební vyhlášky to ale vypadá, že přijdeme o investice i domy,“ řekl Právu mluvčí SBD Svatopluk Martin Junek.

Vyhláška o dražbě zbytku konkurzní podstaty H-Systemu, naplánované na 11. dubna, však žádné dodatečné investice lidí z Horoměřic do vyvolávací ceny nezahrnula.

Před čtrnácti lety byla podle Junka cena lokality i s pozemky odhadnuta na zhruba 25 miliónů korun, po dostavbě činí nejnovější odhad 122 miliónů. Vyvolávací cena dražby je přitom 62 miliónů. „Buď tedy současní obyvatelé musí znovu zaplatit nehorázné peníze za odkup svých domů, nebo zvítězí spekulanti za cenu, která pokryje sotva polovinu tržní hodnoty domů. Nakonec to poškodí všechny věřitele H-Systemu, protože dojde k celkovému ponížení financí v konkurzní podstatě,“ tvrdí Junek. Spekulant, který by domy v dražbě získal, by podle něj mohl jejich obyvatele například vydírat přemrštěným nájemným.

V nedalekých Velkých Přílepech, kde družstvo Svatopluk po H-Systemu stejně jako v Horoměřicích dostavovalo, měli lidé větší štěstí. Do konce loňska všichni tamní obyvatelé své nemovitosti odkoupili, sice v ceně nových a vyšších odhadů, zato zohledňujících jejich investice do výstavby domů.

Tedy přesně tak, jak to bylo podle Junka původně dohodnuto s prvním správcem konkurzní podstaty v roce 1999 před zahájením dostavby domů družstvem. Domy si odkoupili všichni až na jednoho člověka, jehož dům byl podle Junka prodán bez jeho vědomí za pětinovou hodnotu společnosti CIB Property.

Podle správkyně konkurzní podstaty Ištvánkové však „bylo při zpeněžení tohoto domu postupováno standardně“. K plánované dražbě nemovitostí v Horoměřicích pak uvedla: „Lidé v Horoměřicích nepodali nabídky k odkupu nemovitostí v přímém prodeji mimo dražbu. Takto jsem se marně pokoušela zpeněžit nemovitosti v letech 2010 a 2012.“

V Horoměřicích je podle ní situace složitější než ve Velkých Přílepech, protože jde o bytové domy.

Co byl H-System
V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 ­mi­liónů korun.
Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka za to dostal pravomocně 12 let vězení. Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení.
Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milión korun.
Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů.
Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. ­Klienti H-Systemu zatím dostali kolem sedmi procent ze svých pohledávek.

Správkyně: Je to už jediná možnost

„Nabízela jsem je dvakrát k přímému prodeji podle znaleckých cen s možností odečtení zhodnocení, vždy bez odezvy ze strany lidí. Jak členové družstva, tak i SBD Svatopluk mé nabídky k prodeji ignorovali,“ řekla Právu konkurzní správkyně.

„Když jsme rezignovali na znalecké ceny, přišla od SBD nabídka tak nízká a nekvalitně zpracovaná, že byla v rámci věřitelského výboru odmítnuta. Jediným dalším možným zákonným způsobem prodeje v konkurzu je veřejná dobrovolná dražba, a tak k ní bylo se souhlasem věřitelského výboru po 14 letech trvajícího konkurzu přistoupeno,“ dodala konkurzní správkyně.

SBD Svatopluk své zástupce ve věřitelském výboru nemá. Podle svých zástupců podalo správkyni „solidní nabídky odkupu nemovitostí“.

„Zákony jdou na ruku spekulantům“

O dražbě je družstvo podle Ištvánkové informováno už od loňského podzimu.

„Z jejich reakce jsem nabyla dojmu, že ji dokonce vítají a že se jí hodlají účastnit. Kdo se zúčastní dražby ani kdo nemovitosti vydraží, není v tuto chvíli možné předjímat,“ uzavřela Ištvánková s tím, že musí hájit zájmy všech věřitelů a žádného z nich současně nesmí zvýhodnit.

Junek Právu potvrdil, že SBD o dražbě skutečně uvažovalo, ale předtím, než se změnila legislativa, která podle Junka „jde na ruku spekulantům“.

Lidé v Horoměřicích se dražby, která se má uskutečnit už příští týden, velmi obávají.

„Tamní lidé už jsou roky nefungujícím právním rámcem zdecimováni a odhodláni ke všemu. Pokud budou nuceni dům opustit kvůli přemrštěné ceně, na kterou nedosáhnou z důvodu nezahrnutí předchozích investic, jsou rozhodnuti se odstěhovat se vším, co zde vystavěli. Tedy s koupelnami, kuchyněmi, okny, rozvody, odpadním potrubím a dalším nákladným vybavením,“ řekl Právu šéf stavebního družstva Junek.

„Nálada v okradených rodinách je již tak emocionálně vypjatá, že bych se nedivil ani zoufalým činům,“ dodal.

Většina lidí v Horoměřicích přišla v H-Systemu o své úspory, často celoživotní, v době, kdy byli v produktivním věku. Nyní jsou ale mnozí z nich už v důchodu, případně v domech bydlí jejich potomci – rodiny s malými dětmi. Pro tyto lidi bude případný odkup vlastních nemovitostí podle Junka představovat velký problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám