Hlavní obsah

Oběť strážníkovy střelby vyprovodily stovky lidí, přivezli i postřeleného bratra

Právo, Vladislav Prouza
Ústí nad Orlicí
Aktualizováno

Oběť vraždy ve Vysokém Mýtě 21letého Radka Svobodu vyprovodily v úterý odpoledne v pardubickém krematoriu stovky lidí. Otce malého chlapce před deseti dny zastřelil 42letý vysokomýtský strážník.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pohřeb Radka Svobody

Článek

„Snažíme se s tím vyrovnat, což jde i kvůli nejasnostem o roli některých lidí velmi těžko,“ konstatoval otec oběti Roman Svoboda. Pohřbu se na nosítkách zúčastnil i starší bratr oběti, který byl při incidentu postřelen.

Incident se odehrál v noci na 21. prosince před diskotékou ve Vysokém Mýtě, kam se strážník snažil v době volna pod záminkou policejní akce spolu s bratrem a dalším mužem zadarmo dostat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na pohřeb přivezli i postřeleného staršího bratra oběti

Trojice ovšem narazila na odpor provozovatelů podniku, trojici bratrů Svobodových, načež prý kdosi z podnapilých výtržníků vhodil dovnitř ampuli se slzotvorným plynem.

„Zavolali jsme policii a bratři sloužící u vchodu začali muže pronásledovat s úmyslem předat je policii,“ popsal nejstarší z bratrů Roman Svoboda.

Strážník, který je nyní ve vazbě, odpověděl na pronásledování střelbou. Obětí střelce se zprvu stal Radkův bratr 25letý Lukáš, jenž skončil s kulkou v břiše v nemocnici. Posléze útočník vystřelil po Radkovi, který se snažil pomoci těžce zraněnému bratrovi.

Provoz diskotéky byl kvůli nadměrnému hluku problémový
starosta Vysokého Mýta František Jiraský

Bratra propustili

Rodině oběti vadí, že policie propustila střelcova bratra, který byl střelbě přítomen. „Nelze to pochopit. Incident kromě nás viděli další svědci. Bratrovi stříkal nějakým sprejem do tváře,“ tvrdí Roman Svoboda ml.

„Po provedení veškerých nezbytných úkonů byl tento muž propuštěn. Obviněn z ničeho nebyl. Nyní probíhá standardní vyšetřování, a nelze proto sdělovat žádné bližší informace,“ zdůvodnila mluvčí policie v Pardubicích Markéta Janovská.

Měli udělat pořádek, tvrdí Svobodovi

Impuls k tragickému střetu bratrů Svobodových se strážníkem a jeho sourozencem měl údajně dát někdo z vysokomýtské radnice. Klub uprostřed sídliště leží tamním obyvatelům léta v žaludku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

„Kdosi z radnice strážníka motivoval, ne-li zaúkoloval udělat pořádek,“ tvrdí Svobodovi.

„Jde o naprostou absurditu. Provoz diskotéky byl kvůli nadměrnému hluku problémový, na což si stěžovali obyvatelé okolních domů. Řešila to rada města a záležitost předala hygieně. Strážníka rozhodně nikdo za tímto účelem neúkoloval,“ kontruje starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nestraníci).

Strážník podle starosty splňoval všechny zákonné podmínky pro službu u městské policie, obnovované pod dohledem ministerstva vnitra v plné míře každé tři roky.

Zkouškami, jež nelze obelhat, poprvé prošel v roce 2007. „Vlastní i soukromý zbrojní průkaz, jenž se pravidelně na základě zkoušek prodlužuje. Šlo o politováníhodné selhání jednotlivce,“ podotkl Jiraský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám