Hlavní obsah

Obce se připravují, jak zatočí s hazardem v hernách

Ani po průlomovém rozhodnutí Ústavního soudu, který na popud Chrastavy předal obcím výraznější pravomoci při povolování videoloterijních terminálů a heren vůbec, to radnice při regulování hazardu vůbec nebudou mít jednoduché.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Město Chrastava, které se utkalo s ministerstvem financí, sice obhájilo svou vyhlášku, podle které mají obce nepochybné právo určovat, zda na svém území tyto centrálně řízené hrací automaty chtějí a v jakém počtu, verdikt ale nelze uplatnit zpětně. Staré smlouvy platí, a ty jsou často mnohaleté.

Mluvčí soudu Jana Pelcová upozornila, že verdikt se týká jen nových smluv na videoloterijní terminály. Pokud se tak někde těšili, že ÚS dal takto obcím možnost už za pár dní hazard ze svého území zcela vykázat, ten bude zklamaný.

„Jednalo by se o nepřípustnou retroaktivitu, stávající smlouvy podepsané s ministerstvem financí zůstávají v platnosti. Nález se týká smluv, které budou nově uzavírané, tam už si obec bude moci říci, že na konkrétní ulici nebo v celé obci videoloterijní terminály nechce,“ vysvětlila Pelcová. Verdikt ÚS vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve sbírce. „Do konce července by měl určitě vyjít, ale nejsme schopni říci, kdy přesně to bude,“ řekla Pelcová.

Herny už se hýbají

Nový časový horizont dal však obcím nový loterijní zákon, který schválila Sněmovna. Obce podle něho budou moci pomocí vyhlášek nejen regulovat místně i časově hazard, ale za tři roky budou moci vyhnat herny se všemi typy hracích automatů.

Přesto se mnohde věci dávají do pohybu už teď. V samotné šestitisícové Chrastavě, kde evidovali 21 videoterminálů, den po vynesení soudního verdiktu 14. února společnost Sazka provoz osmi přístrojů zastavila.

„Dáváme podnět na ministerstvo financí, aby zrušilo povolení provozovatelům těchto hazardních výherních hracích přístrojů, jelikož mají své provozovny mimo území uvedená v naší vyhlášce,“ sdělil starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Mladá Boleslav vyhlášku opsala

Chrastavským příkladem se okamžitě inspirovala další města. V pondělí téměř totožné znění městské vyhlášky jako v Chrastavě schválili mladoboleslavští zastupitelé.

„Inspirovali jsme se městem Chrastava a především průlomovým rozhodnutím Ústavního soudu,“ uvedla mluvčí radnice Hana Koišová.

„Proti hazardu je zapotřebí intenzivně bojovat a žádný příjem pro obce a města od provozovatelů podobných zařízení není adekvátní problémům a škodám, které podobná zařízení přinášejí,“ uvedl primátor Raduan Nwelati (ODS).

Změna je i v Brně, kde v úterý zastupitelé v na doporučení rady schválili vyhlášku, kterou zakázali provoz videoloterijních terminálů (VLT) v okolí škol, nemocnic a kostelů. „Závěr Ústavního soudu považuji za první významný krok v našem úsilí o boj proti hazardu,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka (ČSSD).

Také v Ostravě se využitím verdiktu ÚS už zabývají. „Předpokládám, že začneme velmi rychle připravovat či aktualizovat vyhlášku o hracích automatech, ve které už bude zahrnuta regulace videoterminálů,“ zdůraznil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Dodal, že bylo do nebe volající, že v okamžiku, kdy město vyhláškou omezovalo hrací automaty, ministerstvo legalizovalo videoterminály. „Sice ministerstvo tvrdilo, že bude přihlížet ke stanoviskům obcí, ale v zásadě je ignorovalo,“ konstatoval primátor Kajnar.

Podobné zkušenosti s ministerskými úředníky má i starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS). „Verdikt ÚS určitě využijeme, určitě to podpoří i kompetenční žalobu, ke které jsme se připojili a kterou Brno podalo k Nejvyššímu správnímu soudu,“ řekl Právu Šťástka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám