Hlavní obsah

Občanky s otisky prstů doporučil výbor ke schválení

Zavedení občanských průkazů s čipy, které by obsahovaly i otisky prstů, v pondělí schválil sněmovní správní výbor. Nová pravidla reagují na boj proti terorismu a mají znesnadnit padělání dokladů. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) žádné biometrické údaje z nových dokladů shromažďovány nebudou.

Foto: Ministerstvo vnitra

V novém občanském průkaze nemusí být uveden stav, ale například ani to, že je někdo zbaven právní způsobilosti.

Článek

Ve sněmovním systému je před druhým čtením návrhu zákona zatím jediný pozměňovací návrh. Pirát Ondřej Profant chce, aby se do průkazů nezapisovalo pohlaví. Podle něho není údaj nezbytný a zasahuje do práva na soukromí a do ochrany osobních údajů.

„Uvádění tohoto údaje způsobuje každodenní potíže stovkám zejména trans a nebinárních lidí,“ uvedl Profant ve zdůvodnění. Míní navíc, že jde o diskriminaci, když není možné zapsat neutrální ukazatel pohlaví.

Podle vládního návrhu nebudou v občanském průkazu akademické tituly a rodné číslo. Jako identifikátor by podle dřívějších informací ministerstva vnitra mohlo sloužit číslo průkazu, ze kterého na rozdíl od rodného čísla nelze vyčíst další osobní údaje.

Nová občanka na cesty do zahraničí? Možná problém

Domácí

U lidí starších 15 let budou mít občanské průkazy podle vládního návrhu stejnou platnost jako dosud, tedy deset let. Děti mladší šesti let mohou dostat občanský průkaz s platností na dva roky, od šesti do 15 let budou vydávány průkazy s pětiletou platností. Průkazy, které budou vydány lidem nad 70 let, budou mít platnost 35 let. Podle předlohy bude také možné si znehodnocený občanský průkaz ponechat.

Děti mladší šesti let a lidé, u kterých je odebrání otisků fyzicky nemožné, budou od povinnosti poskytnout otisky prstů osvobozeni. Stejně mohou být osvobozeny i děti do 12 let. V případě, že je nemožné otisky odebrat dočasně, bude podle novely průkaz vydán s platností na rok.

Zákon zruší občanské průkazy bez strojově čitelných údajů s měsíční platností, které byly vydávány v souvislosti s výkonem volebního práva. Návrh totiž upravuje vydávání průkazů ve zkrácené lhůtě, a to buď do 24 hodin v pracovním dnu, nebo do pěti pracovních dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám