Hlavní obsah

Obama věnuje svůj projev v Praze zbraním hromadného ničení

Právo, Jiří Roškot

Projev prezidenta USA Baracka Obamy v Praze 5. dubna bude věnován nebezpečí šíření zbraní hromadného ničení. S odvoláním na Bílý dům to oznámily agentury. Bude to Obamovo druhé klíčové poselství během tří dnů. Ve Štrasburku se obrátí k národům Evropy.

Článek

„Je to příležitost nejen konfrontovat zděděné problémy, do nichž se administrativa pustila, ale také oživit naše spojenectví proti vyvstávajícím hrozbám 21. století,“ prohlásil Denis McDonough, zástupce prezidentova poradce pro národní bezpečnost.

V Praze už bude mít Obama za sebou premiéru s šéfem Kremlu Dmitrijem Medvěděvem a summit NATO, na nichž bude nešíření masových zbraní jednou z priorit, zejména pak jaderné a raketové ambice Íránu a Severní Koreje. Tím aktuálnější je očekávání, že se vyjádří ke štítu v Evropě.

Prezident chtěl vystoupit pod otevřeným nebem a podle dostupných informací to bude na Palachově náměstí. Svůj pravidelný sobotní rozhlasový projev překvapivě nezaměřil na nadcházející cestu, ale na pomoc oblastem státům Severní a Jižní Dakota a Minnesota bojujícím s katastrofálními záplavami.

Air Force One startuje už zítra

„Bude mluvit o sdílené odpovědnosti za bezpečnost, kterou všichni máme ve vztahu k oblasti světa, o níž jsme dnes mluvili,“ nastínil prezidentův mluvčí poselství Obamovy evropské cesty.

Podle informací aktualizovaných Bílým domem odletí Obama z Washingtonu do Londýna zítra kolem druhé hodiny odpoledne našeho času. Ve středu ho tam čeká setkání s britským premiérem Gordonem Brownem, vůdcem konzervativní opozice Davidem Cameronem, čínským prezidentem Chu Ťin-taem a především summit zemí G 20 a hledání receptu na řešení finanční a ekonomické krize.

„Navzdory své obrovské popularitě ve světě bude Obama čelit nechuti vůči kapitalismu v americkém stylu a odporu vůči jeho ekonomickým receptům,“ napsal list The new York Times.

Nejokázalejší bude patrně Obamovo přijetí briskou královnou Alžbětou II., ale největším magnetem bude jeho první osobní schůzka s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem.

S Medvěděvem stvrdí deklaraci o vztazích

Obama a Medvěděv podepíší všeobecnou deklaraci o vztazích USA a Ruska a potvrdí záměr do konce roku sjednat novou smlouvu o snížení arzenálů strategických útočných zbraní, která nahradí dokument START 1, jehož platnost vyprší 5. prosince.

„Budeme usilovat o shodu o podmínkách a časovém rámci práce na dohodě nahrazující smlouvu START tak, abychom během našeho příštího setkání mohli dosáhnout první konkrétní dohody a všechnu práci završit do konce roku,“ řekl v sobotu poradce Medvěděva Sergej Prichoďko. Obama má jet do Moskvy v květnu.

Za velké téma označil Prichoďko ruskou pomoc při přepravě zásob mezinárodní misi v Afghánistánu a při obnově země. „Obrysy nabývá vzájemně sdílené přesvědčení, že dvoustranné vztahy dostávají druhou šanci, která nesmí být promarněna,“ zdůraznil.

Prichoďko však potvrdil trvající neshody kolem projektu americké raketové obrany v Evropě. „Plně chápeme rozdíly, která nás rozdělují a neděláme si žádné iluze, že budou překonány snadno. Téma raketové obrany není zdaleka uzavřeno a možnosti shody na alternativních krocích nebyly vůbec využity,“ zdůraznil Prichoďko.

Prezident si popovídá s tureckými studenty

Obama rozšířil svou evropskou cestu, která měla původně skončit v Praze, o Turecko, jehož význam v americké politice roste nejen jako členské země NATO, ale také jako vlivného prostředníka v ohniscích napětí v jeho okolí od Náhorního Karabachu až po Blízký východ.

Šéf Bílého domu má Ankaru ujistit americkým spojenectvím a v programu má besedu s tureckými studenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám