Hlavní obsah

Obama bude možná řečnit na Palachově náměstí

Právo, Jakub Troníček
Praha

Přesně jak si přál, s panoramatem Pražského hradu za zády, by měl příští víkend pronést svůj projev americký prezident Barack Obama. Zásadní řeč by z jeho úst měla zaznít na Palachově náměstí v centru Prahy, odkud je jeden z nejhezčích pohledů na Hradčany. Právu to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, jeden blízký vládě a druhý magistrátu.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama

Článek

Přesný program prezidenta USA včetně místa a času pro jeho projev se ladil do poslední chvíle, poslední slovo padlo teprve v pátek.

„V tuto chvíli to skutečně vypadá na Palachovo náměstí,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj. Zároveň dodal, že vše se ještě může na poslední chvíli změnit. Ve hře totiž byl kromě veřejných míst pod otevřeným nebem i uzavřený prostor.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Rudolfinum

Pohled na Palachovo náměstí z druhého břehu Vltavy

FOTO: Zuzana Zábrodská, Novinky

Obama měl už v Evropě loni v červenci obrovský úspěch s projevem na prostranství kolem berlínské Braniborské brány. Přišlo si ho tehdy poslechnout přes dvě stě tisíc lidí. Otázkou je, zda se přísné utajování jeho možného veřejného vystoupení nepodepíše na zájmu lidí. Americký tým navíc program, který je sám o sobě nyní předmětem utajení, poslal během vpátku do Washingtonu ke schválení.

Obama do Prahy přiletí prezidentským speciálem Air Force One příští sobotu v pozdějších odpoledních hodinách a odlet se předpokládá zhruba ve stejnou dobu o den později.

Na bezpečnostních opatřeních souvisejících s návštěvou nejmocnějšího muže světa, jeho manželky a doprovodu v Praze se zúčastní celkem 4000 policistů včetně speciálního antikonfliktního týmu. [celá zpráva]

Tajní jako běžní turisté

Do České republiky také přicestuje zhruba dvacítka ozbrojených osobních strážců z USA, které doplní osm českých bodyguardů z policejního prezidia. Podle šéfa policejních ochránců Lubomíra Kvíčaly budou přímo u prezidenta dva muži, jeden z jeho amerického týmu a jeden z českých strážců.

Náš strážce se se svým americkým kolegou potká až na letišti při příletu delegace. Žádné neshody při práci nečekáme, jde o špičkové profesionály.
Lubomír Kvíčala

„Do vzdálenosti několika kroků od nich se pak bude pohybovat dalších zhruba pět ozbrojených Američanů,“ vysvětlil Kvíčala s tím, že u sebe budou mít pouze osobní zbraně. „Náš strážce se se svým americkým kolegou potká až na letišti při příletu delegace. Standardy této práce a výcviku jsou ale všude na světě stejné, takže žádné neshody při práci nečekáme, jde o špičkové profesionály,“ řekl k tomu Kvíčala.

Podle něj se v okolí amerického prezidenta budou pohybovat i další členové jeho týmu v civilu, ti už ovšem nebudou ozbrojení. „Budou vypadat jako normální turisti,“ poznamenal Kvíčala. Celkem podle něj do Česka s americkým prezidentem přicestuje více než sto lidí, první část týmu i s potřebnou technikou dorazila do Prahy již tuto středu

Policie prý nezná soukromý program Obamových

Největší bezpečnostní opatření se kromě okolí Palachova náměstí očekávají v blízkosti Pražského hradu, kde se Obama v neděli ráno setká s prezidentem Václavem Klausem, a také kolem pražského Kongresového centra, kde bude probíhat klíčový summit mezi USA a EU.

Tato místa by měla být zcela uzavřena, stejně jako okolí hotelu Hilton, kde by měl americký prezident přenocovat. Právě včera měla přitom policie poslední možnost, kdy mohla podle zákona na pražském magistrátu požádat o uzavření některých ulic nebo veřejných prostranství.

„V místech, kde se bude americký prezident a jeho doprovod pohybovat, budou probíhat krátkodobá omezení v dopravě potřebná pro průjezd kolon,“ poznamenal pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Stejná opatření jako za Bushe

Podle Kvíčaly budou bezpečnostní opatření na stejné úrovni jako při poslední návštěvě předchozího prezidenta USA George Bushe v Praze před necelými dvěma lety. „Zatím jsme nezaznamenali žádné zvláštní požadavky nad rámce toho, jak vše proběhlo minule,“ uvedl Kvíčala.

Zároveň ovšem dodal, že předchozí návštěva byla do detailu naplánovaná již dlouho dopředu. „Tentokrát se scénář ladí skutečně na poslední chvíli,“ poznamenal Kvíčala s tím, že policie např. zatím nemá žádné oficiální informace o tom, jak bude vypadat tzv. soukromý program prezidenta a jeho ženy, tedy např. zda skutečně absolvuje procházku Prahou se zastávkou v restauraci.

Tým českého předsednictví EU, který nadcházející summit organizuje, také v pátek převzal 37 luxusních prodloužených limuzín Audi A8, které budou účastníky setkání převážet. „Jedná se o mimořádnou nabídku aut s vysokými bezpečnostními parametry, které vhodně doplní vozový park předsednictví v době, kdy bude velmi vytížen,“ uvedla k tomu mluvčí místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Michaela Jelínková.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám