Hlavní obsah

O voliče se utkají dvě nové pravicové strany

Právo, gö, luk, map, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novými pravicovými stranami se málem roztrhl pytel. Kromě uskupení zakládaného ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petra Macha vzniká další strana kolem Petra Havlíka, spoluzakladatele ODS a bývalého spolupracovníka Václava Klause. Budou se přetahovat o tytéž voliče.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Petr Mach, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Článek

Zatím machovci se ale chystají už do eurovoleb v červnu 2009 jako součást evropské strany Libertas založené irským podnikatelem Declanem Ganleym, havlíkovci chtějí do Sněmovny roce 2010.

„V přípravném týmu je řada osobností z různých sfér společnosti,“ řekl Právu Havlík a upřesnil, že prezentace nové pravice je připravena na jaro příštího roku.

Rebelové přestup nevyloučili

Odchod z ODS do Machova uskupení úplně nevyloučili někteří poslanečtí rebelové ODS – Juraj Raninec, Jan Schwippel či Vlastimil Tlustý. Novou stranu by přivítali i další poslanci Topolánkovy strany. Přestup ale nyní vylučují. Jedna z kritiček staronového vedení ODS Alena Páralová včera na dotaz Práva, jestli již byla oslovena s nabídkou vstupu do nové strany, odpověděla: „Zatím ještě ne.“ Její odchod z ODS podle ní nepřipadá v úvahu. Páralová nicméně dodala: „Myslím si, že prostor pro pravicovou stranu tady vznikl. Škvírka tam je.“

Obdobně se vyjádřila její kolegyně Eva Dundáčková: „Já jsem měla po volbách trochu obavy o pravicovou politiku v ČR, takže mně vznik nového pravicového subjektu připadá jako sympatický počin,“ řekla Právu s tím, že hovoří o Machově projektu. Pokud jde o Havlíkovu variantu, neumí odpovědět.

Ani Dundáčková podle svých slov nebyla oslovena, zdůraznila, že poslanecký mandát patří ODS. Jako jednu z možností uvedla, že by se do voleb poslaneckého křesla vzdala a případně pak kandidovala za nový subjekt.

Poslanec Petr Bratský na dotaz Práva označil životaschopnost jakékoli nové strany za velmi malou. Připouští odliv maximálně tří poslanců zvolených za ODS.

Místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS) vyloučil, že by někdo ze senátorského klubu mohl zamířit do nějaké nové strany. „Jsem přesvědčen, že ne. Myslím, že je to dáno způsobem volby, protože na kandidátku ODS se dostávají lidé s pevnými názory,“ prohlásil.

Strany spolupracovat nebudou

Mach Právu řekl, že o Havlíkových aktivitách neví. „Já se s panem Havlíkem neznám a určitě tady může být spoustu pokusů,“ uvedl. Na otázku, zda se neobává, aby se možný prostor na pravici nerozdrobil mezi vícero subjektů, odpověděl: „Já myslím, že není nutné se s úplně každým koordinovat.“

Mach také potvrdil informaci LN, že by chtěl mít ve straně exposlance a Klausova poradce Jiřího Payna. „Oslovil jsem Jiřího Payna, jestli chce spolupracovat,“ řekl Mach s tím, že mu Payne dá vědět po návratu z ciziny.

Reklama

Související témata:

Související články

Klausův poradce Mach spouští novou stranu

Výkonný ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach už připravil prohlášení o vzniku nové pravicové euroskeptické strany. "Řekl bych,...

Výběr článků

Načítám