Hlavní obsah

O víkendu se lyžovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Lyžaři si o víkendu užívali sněhu. Nejvíce jich bylo v Krkonoších, ale lyžovalo se i v Jizerských a Krušných horách nebo na Šumavě. Horší podmínky byly na severu Moravy, kde je málo sněhu. Všude je však problémem inverze, která neumožňuje používat technický sníh.

Foto: Erika Nováková

Bezpečnostní manažer letiště Ivan Krejčí (vlevo), uprostřed šéf pořadatelského týmu Jan Adamec, vpravo Marek Hyka, trenér české reprezentace.

Článek

Tisíce lyžařů přijely o víkendu do Krkonoš. "Ve Špindlerově Mlýně lyžovalo nejméně 3000 lidí, letos dosud nejvíce. V provozu byly všechny čtyři lanovky," řekl ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran. Poprvé se v sezóně o víkendu lyžovalo v Černém Dole, Malé Úpě a Dolním Dvoře. V Janských Lázních si mohli lyžaři vyzkoušet novou lanovku,. V Peci pod Sněžkou jezdila lanovka na Hnědý vrch a tři vleky.

Na sjezdovkách v Krkonoších nyní leží od 20 do 60 centimetrů přírodního a technického sněhu, kvůli inverzi však ve vyšších sluncem zalitých partiích sjezdovek se sníh ztrácí a umělé zasněžování nelze použít.

První úrazy

Tři lanovky a několik menších vleků využilo během víkendu v Libereckém kraji několik tisíc lyžařů. Mrazivé a většinou jasné počasí umožnilo zaměstnancům sportovních areálů umělé zasněžování svahů, rychlý sníh však přinesl první úrazy. Nejvážnější zranění utrpěl lyžař na Červené sjezdovce na Špičáku u Tanvaldu. "Na sjezdovce se v sobotu srazili dva sjezdaři a jeden z nich poté spadl. Byl v bezvědomí a vrtulník ho převezl do liberecké nemocnice," uvedl náčelník Horské služby v Jizerských horách René Mašín.

Poprvé se lyžovalo na třech sjezdovkách u nové lanovky v krkonošských Vítkovicích. Stejně jako na Špičáku a v Rejdicích se jezdilo bez čekání.  V harrachovském sportovním areálu využívali sjezdaři pouze 400 metrů dlouhý vlek u spodní stanice lanovky a během dneška se před ním tvořily fronty až na 15 minut.

V Bedřichově vleky ještě stály

Stovky lyžařů přilákalo víkendové počasí na svahy sjezdovek v Krušných horách a na Šumavu. Na Špičáku je ovšem v provozu jeden vlek na Lubském svahu, kde leží až 40 centimetrů technického sněhu, ale inverze neumožňuje jeho další výrobu.

Rušněji bylo na krušnohorském Klínovci. Podle Rudolfa Chlada z tamní horské služby stály už v sobotu u vleku fronty lyžařů. Na Klínovci je na svahu asi 40 centimetrů sněhu. Lyžuje se i na Božím Daru, kde je asi poloviční sněhová pokrývka. Krušných horách museli záchranáři zasahovat u dvou těžkých úrazů.

Na Moravě jsou podmínky špatné

Beskydy nabídly o víkendu milovníkům lyžování špatné sněhové podmínky. Jezdily pouze dva malé vleky na Pustevnách a Soláni, kde se lyžovalo na umělém sněhu.Nejvíce sněhu, 33 centimetrů, je na Lysé Hoře. Na ostatních hřebenech se nesouvislá sněhová pokrývka pohybuje kolem deseti centimetrů.

Dvě sjezdovky si mohli o víkendu vyzkoušet lyžaři ve Zlínském kraji. V provozu byla krátká trať Pod Šumnou v areálu Pusteven a sjezdovka na soláňském sedle. Obě pokrývá technický sníh. Mnoho lyžařů ale nepřijelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám