Hlavní obsah

O víkendu přijde obleva, příští týden bude nejteplejší z celého prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí posledních dnů vystřídá o víkendu poměrně razantní obleva, která se dotkne i horských oblastí. Řidiče naopak potrápí mrznoucí srážky a ledovka, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Sníh by měl v příštích dnech spíše ustupovat.

Článek

"Za oblevou bude jihozápadní proudění ve vyšších vrstvách atmosféry," uvedla Honsová. Pršet by podle ní mělo i na horách.

V noci na sobotu mohou teploty při vyjasnění klesat až k -16 stupňům.

V sobotu bude nejčastěji oblačno či zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Ty mohou být místy mrznoucí. V místech, kde se vyskytnou srážky, hrozí tvorba ledovky. Ráno se budou teploty pohybovat mezi -1 až -5 stupni, odpoledne vyšplhají na -1 až 3 stupně. I v 1000 metrech nad mořem se budou teploty pohybovat kolem dvou stupňů, a sněhová nadílka z minulých dní proto bude tát.

Po víkendu se sníh vrátí

Velmi podobně má být i v neděli, kdy se srážky budou objevovat pouze místy, ale přetrvá velká oblačnost. Ranní teploty již budou kolísat na hodnotách kolem nuly, přes den se dostanou na jeden až pět stupňů. Večer se mohou na horách dešťové srážky měnit na sněhové.

Razantní změnu oproti víkendu nepřinese ani první polovina příštího pracovního týdne. Převládat bude velká oblačnost s občasným deštěm, který může být mrznoucí. Na horách by se ale od pondělí mohl zase objevit sníh, od středy dosáhnou sněhové srážky i do vyšších poloh, tedy zhruba do oblastí nad 650 metry nad mořem.

Ranní teploty se v příštím týdnu budou podle Honsové pohybovat mezi 1 až -4 stupni, odpoledne mezi 0 až 5 stupni. "Třetí adventní týden bude nejteplejší z celého prosince," uzavřela meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám