Hlavní obsah

O víkendu přijde babí léto, vydrží jen dva dny

PRAHA

Nezvykle chladné a nepřívětivé počasí, které postihlo Českou republiku v uplynulých dvou týdnech, o víkendu konečně poleví. Předpověď počítá se slunečnou oblohou a teplotami dosahujícími až k 19 stupňům. Po neděli se však počasí opět vrátí "do podnormálu“.

Článek

"Babí léto letos přijde jen na dva dny,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu a připomněla, že loňské září přineslo slunečných a teplých dnů jedenáct. V tomto týdnu teploty statisticky odpovídají závěru října, minulý týden podle Honsové panovaly dokonce teploty listopadové.

"Během víkendu ovlivní počasí u nás oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad Severním mořem. Tato oblast přinesla minulý týden babí léto do Skandinávie a Velké Británie. Teď se konečně začne rozšiřovat i do Evropy střední,“ přiblížila Honsová.

"V pátek a v sobotu k nám ještě bude proudit chladnější vzduch od severozápadu. V neděli by k nám měl proniknout teplejší vzduch od jihu,“ uvedla.

V neděli až 19 stupňů

Páteční ráno bude polojasné až oblačné, na severu Moravy s přeháňkami, odpoledne už by na většině území ČR mělo být skoro jasno. Ranní teploty klesnou na devět až pět stupňů, odpoledne vystoupí na 11 až 15.

V sobotu bude skoro jasno až polojasno, po ránu se na většině území objeví mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat jen mezi šesti až dvěma stupni, čekají se také přízemní mrazíky. Přes den teploty vyšplhají na 14 až 18 stupňů. Stejný ráz počasí bude panovat i v neděli, kdy mají teploty vystoupit až na 19 stupňů. "Bude to nejteplejší den od 11. září, kdy do ČR vpadl studený vzduch od severovýchodu,“ připomněla Honsová.

Už v neděli odpoledne ale bude od severu oblačnosti přibývat. Od pondělí pak bude znovu převážně oblačno s dešťovými přeháňkami a s teplotami do 16 stupňů.

Středomoří: léto už jen na jihu a východě

Česká republika je v současnosti jedním z nechladnějších míst v Evropě. O mnoho lépe na tom ale nejsou ani obyvatelé většiny středomořských států. V Chorvatsku či v Itálii se teploty pohybují pouze kolem 20 stupňů, tepleji je na východě Středomoří.

Podle údajů ČHMÚ nabízí severní pobřeží Afriky teploty vzduchu od 26 do 31 stupňů, v Izraeli dosahuje teplota vody 28 stupňů, teplota vzduchu dokonce 33 až 38 stupňů. Pobřeží Rudého moře nabízí teplotu vzduchu kolem 35 stupňů a teplotu vody 29 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám